135 de ani de la nașterea lui George Enescu

135 de ani de la nașterea lui George Enescu

Pe 19 august se împlinesc 135 de ani de la nașterea geniului muzicii românești, George Enescu. Cel mai mare compozitor român s-a născut pe 19 august 1881, în satul Vârnav, astăzi Liveni din județul Botoșani. Tatăl său era arendașul Costache Enescu, iar mama sa se numea Maria și era fiica preotului Cosmovici. George era al nouălea copil al părinților. Din păcate, pentru tinerii părinți, George, sau Gheorghe cum a fost botezat, a fost singurul copil care a supraviețuit în copilăriei, ceilalți frați ai săi murind la vârste fragede din cauza unei cumplite boli.
“Am fost al optulea copil şi totusi singurul, şapte fraţi şi surori s-au născut înaintea mea. Doi au murit de mici. O angină difterică, în 1878, i-a rapus pe ceilalţi cinci. Părinţii mei au trăit trei ani într-o mare nelinişte, căci nădăjduiau ca un nou născut să şteargă nu amintirea, ci lipsa celorlalţi. Ei se rugau cu ardoare şi plecau deseori la mănăstiri pentru a-I cere Domnului să le trimită copilul mult dorit. În 1881 am venit pe lume…”, mărturisea George Enescu.

George Enescu a fost compozitor, violonist, pianist și pedagog. A început să cânte la vioară la vârsta de 4 ani. Micul muzician era îndrumat și povățuit de părinții săi dar și de cunoscutul lăutardin acele vremuri, Nicolae Chioru. De la 6 ani a început să studieze vioara cu profesorul Eduard Caudella. Între anii 1888 și 1894, George Enescu a studiat muzicala Conservatorul din Viena. După absolvire, Enescu își continuă studiile la Conservatorul din Paris, între anii 1895-1899.

George Enescu debutează în calitate de compozitor la data de 6 februarie 1898, în cadrul Concertelor Colonne din Paris cu Suita simfonică Poema Română. Și tot de atunci, deși avea doar 17 ani, Enescu începe să predea lecții de vioară și să susțină recitaluri de vioară în București. A fost foarte admirat de Regina Elisabeta a României și era deseori invitat să execute piese pentru vioară în Castelul Peleș din Sinaia.

Compozițiile sale mai cunoscute, precum cele două Rapsodii Române (1901-1902), Suita Nr. 1 pentru orchestră (1903), prima sa Simfonie (1905) sau Șapte cântece pe versuri de Clément Marot (1908) datează din primii ani ai secolului XX. În acea perioadă George Enescu a avut mai multe turnee în țările europene, unde îi avea parteneri pe Alfredo Casella sau Louis Fournier.

În perioada Primului Război Mondial, Enescu rămâne în capitală. Aici dirijează Simfonia a IX-a de Ludwig van Beethoven, compoziții de Claude Debussy, și bineînțeles, creațiile proprii, Simfonia Nr. 2 , Suita pentru orchestră Nr. 2 . În același an are loc prima ediție a concursului de compoziție George Enescu, în cadrul căruia compozitorul oferea câștigătorilor, din veniturile sale proprii, sume de bani generoase, precum și șansa interpretării acestor piese în concerte.

După război își continuă activitatea împărțită între România și Franța. Face mai multe călătorii în Statele Unite ale Americii, unde a dirijat orchestrele din Philadelphia dar și din New York. Revenit în Europa, din cauză că în România s-a instalt regimul comunist, George Enescu se stabilește la Paris.

În noaptea de 3 spre 4 mai 1955, George Enescu se stinge din viață, departe de casă și de țară. Este înmormântat  în cimitirul Père-Lachaise din Paris, într-un cavou de marmură albă.

Citeste si:

Facebook Comments