La plăcinte…înainte

Festivalul Plăcintelor, la a XII a ediție

La Stăuceni, tradiția și obiceiurile nu mor niciodată. Nu atâta vreme cât vechile îndeletniciri ale localnicilor sunt păstrate cu sfințenie. Mai sunt femei harnice care încă mai folosesc fusul și furca, încă mai țes la războaie. Într-un cadru de poveste, localnicii din Stăuceni și-au dat întâlnire la Căminul Cultural din localitate, acolo unde sâmbătă seară s-a desfășurat Sezătoarea Strămoșească. Sau altfel cunoscută de botoșăneni ” Festivalul Plăcintelor”.

Evenimentul a amintit de șezătorile de odinioară, unde gospodarii satului se întâlneau, lucrau și cântau, pentru ca mâinele să le meargă mai cu spor.

Îmbrăcați în straie tradiționale, localnicii și-au primit oaspeții așa cum știu ei mai bine. Au întins mese pe care le-au umplut cu bucate care mai de care mai gustoase și mai apetisante. Sărmăluțe tradiționale moldovenești, învelite în foi de viță sau de varză, bucăți de carne bine rumenite pe gratar ori la ceaun și bineînțeles nelipsitele plăcinte tradiționale, poale-n brau. Și toate aceste bunătăți au fost stropite din belșug cu vin natural, făcut de gospodarii locului.

Și în acest an, la eveniment au poposit oaspeți de la județ Președintele Consiliului Județan Gheorghe Sorescu, vicepreședintele, Cristian Achiței, deputatul Tamara Ciofu sau primarul municipiului, Ovidiu Portariuc s-au înfruptat și au degustat din bucate. Și bucuroși au asistat la spectacolul de muzică populară, oferit de artiștii locului. Șezătoarea strămoșească sau ”Festivalul Plăcintelor” a ajuns în acest an la cea de-a XIIa ediție.

Primăria și consiliul local Stăuceni sunt organizatorii acestui eveniment deosebit, ce se desfășoară în fiecare an cu prilejul ”Moșilor de iarnă”.

Citeste si:

Facebook Comments