21 decembrie 1989. Planul „Tunetul şi Fulgerul”. 50 de tancuri, TAB-uri, elicoptere şi 22.000 de olteni se prăgăteau de măcel în Timişoara

21 decembrie 1989. Planul „Tunetul şi Fulgerul”. 50 de tancuri, TAB-uri, elicoptere şi 22.000 de olteni se prăgăteau de măcel în Timişoara

În dimineaţa zilei de 21 decembrie, între orele 8.00-11.00, la Timişoara au sosit trenurile cu detaşamentele de Gărzi Patrotice din judeţele Olt, Mehedinţi, Vâlcea şi Dolj. Peste 20.000 de olteni înarmaţi cu bâte şi coordonaţi de securişti erau pregătiţi să facă „ordine” în Timişoara.

Începând din 20 decembrie, regimul Ceauşescu a pierdut puterea în Timişoara. Generalul Ştefan Guşă-şeful Marelui Stat Major al Armatei române, a ordonat retragerea militarilor în cazărmi, în speranţa ca atmosfera se va calma.

Au sosit la Timişoara şi prim-ministrul Constantin Dăscălescu, Emil Bobu, secretartul CC al PCR, alături alţi trei miniştri.

Pe aeroportul din Timişoara au fost întâmpinaţi de Ion Coman. Dăscălescu l-a întrebat: „Unde este armata? În cazărmi? Ce caută în cazărmi? De ce nu ne apără?”. Coman i-a răspuns: „Pentru că nu se mai poate face nimic!”. „Aţi pierdut din mână Timişoara!”, a tunat Dăscălescu. „Timişoara este în mâinile timişorenilor!”, a răspuns generalul Guşă.

Dăscălescu şi Bobu au apărut la balconul Operei, însă aceştia au fost huiduiţi. S-au întâlnit apoi cu reprezentanţii Frontului Democrat Român, care le-au înmânat lista cu revendicările. La ora 23.30 a intrat în vigoare starea de necesitate în judeţul Timiş, emisă prin decret prezidenţial.

Toate unităţile Miliţiei şi Gărzilor Patriotice din judeţ trebuiau să fie gata de luptă. Ion Coman l-a numit pe Victor Atanasie Stănculescu şef al comandamentului din judeţul Timiş. Stănculescu a fugit însă de răspundere. S-a dus la Spitalul Militar din Timişoara şi l-a rugat pe comandantul de acolo să-l bage în pat. Neputând conta pe Stănculescu, Coman i-a încredinţat comanda lui Mihai Chiţac.

Citiți continuarea articolului pe www.adevarul.ro

Citeste si:

Facebook Comments