40 de mucenici, 40 de pahare

Tradiția este păstrată cu sfințenie

Dacă pe 8 martie a fost ziua femeii să sărbătorească, ieri, pe 9 martie a fost rândul bărbaților să facă acest lucru. În ziua celor 40 de mucenici, din moși- strămoși, bărbații respectă tradiția cu sfințenie și închină.. câte 40 de pahare. Fiecare în stilul său. Moșul Dumitru Butnaru din localitatea Răchiți respectă acestă tradiție de când se știe. În ziua de 9 martie, după ce doamna a plămădit și a copt sfințișorii, oamenii își așteaptă oaspeții să le calce pragul casei.

Îi servesc cu mucenici și cu câte un pahar de țuică sau vin, făcute tot în bătătură, de domnul Butnaru. Gazdele își primesc oaspeții în casă și îi pun la masă. Iar când se întâlnesc, oamenii nu doar sărbătoresc ci se și sfătuiesc în legăturile cu muncile din gospodării și de la câmp. Că tot se apropie sezonul de lucru.

Și alți localnici sărbătoresc ziua de 9 martie. Chiar dacă nu cu sfințișori și nu acasă. Iar cel mai potrivit loc este barul din centrul satului. Aici oamenii se adună și în jurul unei mese de plastic, pun țara la cale. Iar unii își mai spun off-urile și își manifestă dezamăgirea față de…politicieni, bineînțeles.

Și cum stau ei așa și mai vorbesc despre una despre alta, intervine la un moment dat și întrebarea…sunt 40 de mucenici sau 44?

Oricum ar fi, tradiția e tradiție și trebuie musai respectată.

La o astfel de întrunire, politica este un subiect ce nu poate lipsi. Politica și oamenii politici. Care e mai bun, care e mai rău, cine a furat mai mult, cine a făcut mai multe pentru oameni sau care dintre politicieni bea cel mai mult.

Iar până la 40 de pahare, oamenii au mai avut ceva treabă…până seara târziu.

Citeste si:

Facebook Comments