75 de ani de la deportările evreilor din Dorohoi

Atrocitățile îndreptate contra omenirii nu ar trebui uitate niciodată.

Acesta a fost mesajul transmis astăzi de comunitatea evreiască din România în gara municipiului Dorohoi.

Cu ocazia împlinirii a 75 de ani de la deportarea populației evreiești în Transnistria, ca urmare a unor politici de epurare etnică a României din timpul celui de-al doilea război mondial, a fost dezvelită o placă comemorativă în memoria victimelor frigului, foametei și masacrelor.

În anul 1941 mii de evrei din actualul județ Suceava dar și din Dorohoi au fost luați cu forța din casele și gospodăriile lor și deportați în Transnistria.

Au fost femei,copii, bătrâni care au îndurat drumuri lungi, epuizante, pentru ca în final să sfârșească în tabere insalubre. Mulți au murit din cauza foametei, a bolilor și a abuzurilor. Aurel Vainer președintele Comunităților Evreiești din România, a povestit în fața a zeci de evrei, în gara municipiului Dorohoi, soarta cumplită a victimelor intoleranței din județul Botoșani.

În memoria celor 10.000 de evrei botoșăneni, deportați în Transnistria, dar mai ales a celor care au murit departe de casă, autoritățile dar și Institutul Elie Wiesel au depus o plăcuță comemorativă în gara Dorohoi.

Mesajul a fost clar, nimeni nu trebuie să uite ce s-a întâmplat, pentru a nu se mai repeta.

La dezvelirea plăcii comemorative au participat și autoritățile județene.

Printre zecile de evrei din toată țara, care au participat la această comemorare s-au aflat și supraviețuitori ai deportărilor. Unul dintre aceștia Liviu Beris, a povestit despre ororile trăite de populația evreiască în Transnistria.

Locația pentru amplasarea plăcuței dar și pentru comemorarea victimelor deportărilor nu a fost aleasă întâmplător.

Gara din Dorohoi a fost locul în care mii de evrei din județul Botoșani au fost îmbarcați în trenuri pentru vite și trimiși în condiții inumane în Transnistria.

În anul 1941, mii de evrei din Bucovina de Sud și din fostul județ Dorohoi au fost deportați în Transnistria la ordinele mareșalului Antonescu, la aceea dată șeful statului român.

Evreii spun că principalul motiv a fost dorința de epurare etnică a României și sub influența regimului nazist din Germania.

Supraviețuitorii deportărilor au revenit în România în anul 1943.

 

Citeste si:

Facebook Comments