VIDEO! 77 de ani de la moartea lui Nicolae Iorga

Astăzi, se împlinesc 77 de ani de la trecerea în neființă a unui dintre cei mai mari savanți pe care Botoșaniul i-a dat României. Este vorba despre istoricul Nicolae Iorga, care a fost comemorat de elevi și oameni de cultură în locul unde a văzut lumina zilei.

Astăzi, 27 noiembrie se împlinesc 77 de ani de la moartea marelui istoric de origine botoșăneană, Nicolae Iorga. După o carieră prodigioasă pe tărâm științific dar și în domeniul didactic și politic, Iorga avea să sfârșească la 69 de ani în urma unui asasinat cumplit.

Autorii crimei au justificat gestul prin dorința de răzbunare, pentru faptul că Iorga ar fi fost autorul moral al morții celui care a fondat Mișcarea Legionară, Corneliu Zelea Codreanu.

Moartea istoricului a fost comemorată la Casa Memorială ”Nicolae Iorga”, locul în care savantul a văzut lumina zilei și a copilărit. Manifestațiile au început de duminică cu o slujbă de comemorare și muzică corală. Astăzi zeci de elevi și oameni de cultură au depus flori la bustul istoricului.

Anul viitor va fi lansată de către specialiștii Muzeului Județean de Istorie, o lucrare științifică privind importanta marelui istoric în realizarea României Mari la 1918.

Nicolae Iorga s-a născut în anul 1871 la Botoșani. A fost savant de renume european, istoric reputat, documentarist, critic literar, om politic, profesor universitar și academician român. A fost ucis ped 27 noiembrie 1940.

Citeste si:

Facebook Comments