9 mai, calendar ortodox: Ce sfânt sărbătorim azi

9 mai, calendar ortodox: Ce sfânt sărbătorim azi

9 mai. Credincioșii creștin ortodocși îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Proroc Isaia. Tot astăzi se face pomenirea aducerii moaștelor Sfântului Ierarh Nicolae la Bari, a Sfântului Mucenic Hristofor, a Sfintelor Mucenițe Calinica și Achilina, a Sfinților Mucenici Epimah și Gordian, a Sfântului Cuvios Mucenic Nicolae cel Nou din Vunena și a Sfântului Iosif de la Optina.

Sfântul Proroc Isaia s-a născut la Ierusalim. A fost fiul lui Amos, fratele lui Amazia-regele Iudeii. Isaia a fost cel care L-a văzut pe Domnul Savaot așezat pe tronul slavei cerești, înconjurat de serafimii cei cu șase aripi, care cântau: „Sfânt, Sfânt, Sfânt, este Domnul Savaot”, scrie crestinortodox.ro.

Marile prorocii ale lui Isaia se referă la întruparea Domnului, la Nașterea Lui din Fecioara Maria, la loan Botezătorul și la multe evenimente din viața Mântuitorului Hristos. Acest Proroc a primit și darul facerii de minuni. Astfel, când Ierusalimul era asediat de dușmani și era o secetă cumplită, Isaia s-a rugat lui Dumnezeu și a curs apa de sub Muntele Sion.

Această apă s-a numit Siloam, care înseamnă «trimis». Mai târziu, Domnul avea să îndrepte pașii celui orb din naștere către această apă, în care să se scalde și astfel să-și recapete vederea.

În timpul domniei Regelui Manase, Sfântul Proroc Isaia s-a ridicat împotriva obiceiurilor păgâne. Acesta a fost motivul pentru care a fost scos din cetate și tăiat în două cu fierăstrăul.

Isaia a trăit și a prorocit cu șapte sute de ani înaintea venirii Mântuitorului Hristos. A fost numit „Evanghelistul Vechiului Testament” datorită faptului că a prorocit nașterea din Fecioara Maria a lui Mesia, Dumnezeirea Lui, minunile Lui, patimile și moartea, și în sfârșit preaslavirea Lui.

 

Sursa: realitatea.net

Citeste si:

Facebook Comments