A început campania electorală: Reguli stricte, corturile și bannerele pe stâlpi sunt interzise

A început campania electorală: Reguli stricte, corturile și bannerele pe stâlpi sunt interzise

Campania electorală pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie a început vineri, cu aceleași reguli stricte ca și la alegerile locale privind afișajul electoral și interzicerea folosirii de bannere mari pe stâlpi sau corturi.

Potrivit calendarului electoral stabilit de Guvern, campania electorală începe în data de 11 noiembrie și se finalizează pe 10 decembrie.

Suma totală alocată de Guvern pentru organizarea alegerilor parlamentare este de 227,7 milioane lei.

Pentru organizarea alegerilor parlamentare s-au constituit circumscripții electorale în cele 41 de județe, o circumscripție în municipiul București și o circumscripție pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara țării.

Reguli de desfășurare a campaniei electorale

În campania electorală, candidații, partidele politice, alianțele politice, alianțele electorale sau organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale care participă la alegeri, precum și cetățenii au dreptul să își exprime opiniile în mod liber și fără nicio discriminare, prin mitinguri, adunări, utilizarea televiziunii, radioului, presei și a celorlalte mijloace de informare în masă.

În timpul campaniei electorale se asigură candidaților, în mod nediscriminatoriu, spații corespunzătoare pentru a se întâlni cu alegătorii.

Este interzisă organizarea acțiunilor de campanie electorală în unitățile militare, precum și în spațiile din școli în perioada de desfășurare a cursurilor.

În campania electorala se mai interzice folosirea mesajelor sau sloganurilor cu caracter discriminatoriu ori a mesajelor de incitare la ura și intoleranța. De asemenea, în campania electorală sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau acțiuni de defăimare și învrăjbire religioasă ori etnică, precum și ofensa publică adusa simbolurilor religioase.

Primarii sunt obligați ca pana la începerea campaniei electorale să stabilească prin dispoziție locuri speciale pentru afișaj electoral și sa asigure amplasarea de panouri electorale.

Aceste locuri trebuie să fie situate în zone frecventate de cetățeni, fără stânjenirea circulației pe drumurile publice și a celorlalte activități din localitățile respective.

Un afiș electoral amplasat nu poate depăși dimensiunile de 500 mm o latura și 350 mm cealaltă latură. Sunt interzise de asemenea afișele electorale care combină culorile într-o succesiune care reproduce drapelul României sau al altui stat.

Citiți continuarea articolului pe www.ziare.com

Citeste si:

Facebook Comments