VIDEO! A plouat cu necazuri

Străzi inundate, copaci doborâți la pământ, mașini blocate în trafic, mii de botoșăneni rămași pe întuneric.Sunt doar câteva dintre efectele produse de fenomenele meteo extreme care s-au abătut ieri seară în județul Botoșani. Două municipii și 15 comune au fost grav afectate de ploile abundente și vântul violent.Astăzi, la prefectură a fost organizată o ședință a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, în care au fost prezentate toate problemele cauzate de vremea rea din județ.

După o seară de coșmar pentru zeci de mii de botoșăneni, Comitetul Județean pentru Situaţii de Urgență s-a reunit astăzi dimineață într-o ședință extraordinară unde s-a analizat situația din județ. Șeful Inspectoratului Judeţean pentru Situații de Urgență a spus că fenomenele meteo extreme de joi au afectat 17 unități administrativ teritoriale. Este vorba despre municipiile Botoșani și Dorohoi și comunele Sulița, Roma, Bălușeni, Lunca, Brăești, Mihai Eminescu, Copălău, Cândești,Todireni, Răchiți, Pomârla, Prăjeni, Știubieni, Vorona, Vârfu Câmpului și Mihăileni.

Sute de angajați din cadrul MAI au acționat ieri seară la foc continuu. Mai multe persoane au avut nevoie de ajutorul pompierilor și au fost evacuate din locuințe sau din mașini. Zeci de oameni s-au trezit cu apa în case, cele mai multe locuințe inundate fiind în municipiul Botoșani. Peste 8000 de botoșăneni au rămas ieri seară fără curent electric, iar în această dimineață la peste 3000 încă erau probleme.

Probleme au fost și pe drumurile din județ și municipiu. 16 autoturisme au rămas blocate în trafic, iar circulația de pe drumul Hlipiceni- Răuseni a fost restricționată, mergându-se pe un singur sens pe o porțiune de aproximativ un kilometru. În municipiul Botoșani, de pe străzile acoperite de apă au sărit capacele de la canalizare.

Au fost scoși la treabă de urgență și angajații de la Nova Apaserv, care se ocupă de canalizări. 8 din cei 11 angajați au fost scoși în teren.Președintele Consiliului Județean, Costică Macaleți i-a trasat șefului de apă o serie de sarcini.

Potrivit șefului Serviciului de gospodărire a Apei, Mihai Aroșoaie, cel mai mult a plouat ieri seară la Todireni, unde cantitatea de precipitații a depășit 100 litri pe metru pătrat. Din această cauză râul Sitna a depășit cota de atenție cu 40 de centimetri, în jurul orei 21.00, iar în jurul orei 24.00 cota de inundație era depășită cu 80 de centimetri.

Cu o veste ceva mai bună a venit directorul de la Direcția Agricolă, care a spus că deocamdată nu s-au semnalat probleme majore la culturile agricole din județ.

Autoritățile rămân în alertă, județul Botoșani fiind încă sub avertizare de cod portocaliu de ploi abundente și vânt puternic până în această seară la ora 21.00. De asemenea, județul este sub avertizare hidrologică de cod galben pe râul Jijia și râul Prut, în amonte de Stânca Costești, până pe data de 1 iulie.

Citeste si:

Facebook Comments