VIDEO! Respirăm mai mult praf

În ultimele două zile, botoşănenii au înghițit de aproape 3 ori mai mult praf decât de obicei. Datele care au arătat acest lucru au fost afişate pe display-ul de lângă Piaţa Mare, însă lumea nu le-a observat. Mai mult, directorul de la Mediu spune că nu e prima dată când se întâmplă aşa ceva.

În ultimele două zile, panoul digital de la Casa Cărţii anunţă botoşănenii că aerul pe care îl respiră este mult mai poluat. De fapt, spun măsurătorile, calitatea aerului e cât se poate de rea. Praful din atmosferă nu numai că a depăşit limitele. De fapt se regăsește în cantităţi de câteva ori mai mari.

Practic, ieri şi azi dimineaţă, botoşănenii au înghiţit de aproape trei ori mai mult praf decât de obicei. Dar puţini au fost atenţi la ce scria pe panoul de la piaţă. Şi mai puţini ştiau la ce foloseşte respectivul panou.

Afişajul respectiv e conectat la staţia de analiză a aerului din curtea Agenţiei pentru Protecţia Mediului. E singura de acest fel din judeţ şi măsoară, după cum spun reprezentanții instituţiei, nivelul pulberilor sedimentabile. Adică al prafului. Când acesta depăşeşte limita, se schimbă şi afişajul de la piaţă.

Pe lângă praf, staţia mai măsoară şi alţi compuşi. O face de zece ani de zile, de când a fost achiţionată şi instalată. Aproape un milion de euro a costat.

Întâmplarea din aceste zile nu a fost singulară. De la începutul anului, praful din aer a depăşit limitele normale de câteva zeci de ori.

Citeste si:

Facebook Comments