VIDEO! Afaceriști și oficialități din două județe, la Botoșani

Edilii suceveni, primarul Ion Lungu, și președintele Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, au venit astăzi la Primăria Botoșani unde a avut loc o întâlnire cu afaceriștii din cele două județe. Mai bine de două ore s-a discutat despre oportunităţile de accesare a fondurilor nerambursabile în vederea dezvoltării arealului Botoșani-Suceava. Din păcate, numărul afaceriștilor prezenți la întâlnire a fost unul redus.

Discuții multe, planuri pompoase și aspirații înalte! Încă din 2016, a fost constituit un cluster ce avea drept misiune dezvoltarea economică a județelor Botoșani și Suceava. Pentru că nu a apărut și un ghid de finanțare, lucrurile au stagnat. Singurul pas făcut este aprobarea unor demersuri pentru construirea Parcului Industrial Bucovina I și cam atât.

Astăzi, au ajuns în sala Primăriei Botoșani edilii de Suceava, directorii Camerelor de Comert din cele două județe, și puțini oameni de afaceri, deși întâlnirea le era oarecum dedicată lor. S-a discutat despre clusterul regional, despre nevoia asocierii mai multor firme în vederea accesării unor fonduri nerambursabile. S-a dat drept exemplu județul Cluj, unde zeci de firme sunt afiliate unui parc industrial. Ne lipsesc însă multe pentru a ajunge la un asemenea nivel.

A participat la întâlnire și afaceristul Gelu Tofan. Acesta susține ideea acestui cluster dar în condițiile în care drumurile ce duc la Botoșani nu vor fi reabilitate, șansele de dezvoltare sunt zero. A răspuns invitației și un partener al afaceristului Gelu Tofan din Republica Moldova. Acesta a precizat că a făcut demersuri iar românii de peste Prut au deschis întreprinderi în Botoșani și în Suceava. Basarabenii au accesat bani europeni și își dezvoltă afaceri în comunele din Botoșani.

Moldovenii au concesionat de la Primăria Sulița 30 de hectare de teren și vor amenaja fabrici avicole bio dar și un complex de sere bio cu investitori din Republica Moldova iar la Bucecea urmează a se concesiona 20 de hectare de teren pentru un complex de sere, proiect derulat de afaceriști din Cernăuți.

Ideea de asociere nu a fost un succes la Botoșani iar cel mai rușinos exemplu este Zona Metropolitană. La mai bine de patru ani de la înființare, structura nu și-a atins obiectivul și nu a fost accesat nici măcar un proiect european. Primarul Cătălin Flutur este optimist pentru următorul exercițiu financiar. Ideea de asociere nu este chiar un element de noutate la Botoșani. Sortite eșecului au fost și demersurile pentru amenajarea unui parc industrial la Bucecea. Planurile s-au dus pe apa sâmbetei.

Citeste si:

Facebook Comments