Ajunul Bobotezei, zi de post negru

Ajunul Bobotezei, zi de post negru

În Ajunul Bobotezei se ține post negru, nu se mănâncă și nu se bea nimic. Canoanele Bisericii învață ca în Ajunul Bobotezei se ajunează total,iar a doua zi se ia agheasmă pe nemâncate. În Tipicul Sfântului Sava se spune că, dacă Ajunul cade duminică sau sâmbătă, nu se ține post negru.

Postul din ziua de 5 ianuarie este păstrat din perioada secolele IV-VI, când catehumenii se pregăteau prin post și rugăciune timp de 40 de zile, să primească botezul în seara acestei zile. După ce primeau botezul, puteau să participe pentru prima dată la liturghia credincioșilor și să se împărtășească. Astăzi, creștinii postesc în aceasta zi, pentru a putea gusta cu vrednicie din apa sfințită – Agheasma Mare.

În unele regiuni, în special în Moldova, creștinii ortodocși gustă pe nemâncate din Agheasma Mare timp de opt zile, de la Ajunul Bobotezei (5 ianuarie), până la 14 ianuarie – odovania praznicului.

Se întamplă ca cei opriți de la Sfânta Împărtășanie să primească de la duhovnic binecuvantarea de a lua Agheasma Mare. Însă, trebuie să fim cu luare aminte la faptul că Agheasma Mare nu poate înlocui Sfânta Împărtășanie.

Citiți mai multe pe www.crestinortodox.ro

Citeste si:

Facebook Comments