VIDEO! Ajutați gratuit să își găsească un job

Firmele care plasează forţă de muncă în străinătate nu mai au voie să ceară niciun leu de la oameni, spun reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă din Botoșani, după ce în martie au intrat în vigoare mai multe schimbări legislative. Drept urmare, au fost eliminate tarifele de mediere, comisioanele sau orice alte taxe, devenite acum ilegale.

Firmele de plasare pot lua bani doar de la angajatorii din străinătate. Celor care îşi caută un loc de muncă afară n-au dreptul să le ceară bani nici măcar pentru traducerea sau xeroxarea documentelor. Întregul proces şi toate serviciile trebuie să fie gratuite pentru cei care vor să plece la lucru în altă ţară şi apelează la o firmă de intermediere.

Acestea nu sunt singurele precizări pe care reprezentanţii ITM ţin să le facă, mai ales că se confruntă periodic cu oameni păcăliţi de astfel de companii. Sunt multe lucruri pe care cei ce vor să muncească în afară trebuie să le verifice înainte să apeleze la serviciile unui plasator, care are o paletă largă de obligaţii.

De asemenea, toate aceste firme sunt obligate să se înscrie la Inspectoratul Teritorial de Muncă din Botoşani.

 

Citeste si:

Facebook Comments