Alerta de pesta porcină africană rămâne în vigoare

În Ucraina s-a depistat un focar

Alerta de pesta porcină africană rămâne în vigoare. Autoritățile au fost puse pe jar după ce a fost confirmat un focar în Ucraina la aproape 20 de kilometri de județul Botoșani. Medici veterinari și vânători, dar și conduceri ale Direcțiilor Sanitar Veterinare și pentru Siguranță Alimentelor (DSVSA) din mai multe județe de la granița cu Ucraina și Republica Moldova și-au dat întâlnire, marți dimineață, pentru o instruire cu șefi ai Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

Era așteptat la Botoșani președintele acestei autorități, dar și-a anulat vizita, trimițând la întâlnire un vicepreședinte, pe Laszlo Nagy Csutak, care, de altfel, a întârziat, din motive independente de voința sa. Acesta a confirmat că alerta rămâne valabilă.

Îmbucurător este că la noi în țară nu este înregistrat niciun caz de pestă porcină africană.

Problema care a determinat organizarea acestei întâlniri cu factori de decizie în domeniul sanitar veterinar din opt județe este cât se poate de serioasă: focarele de pestă porcină, semnalate la graniță cu România, și care amenință să se extindă dacă nu se iau măsuri drastice de prevenție.

Cei prezenți au trecut în revistă toate măsurile pe care trebuie să le aplice pentru prevenirea pestei porcine africane și, pentru situația în care ar apărea boală, măsurile de urgență pentru eradicarea acesteia. Ca și județ, Botoșaniul este cel mai afectat, având în vedere situația epidemiologică apărută în ultima vreme. Guvernul României va acorda despăgubiri tuturor fermierilor în cazul în care vor fi afectați de pesta porcină africană.

La întâlnire a participat și prefectul județului Botoșani, Dan Nechifor.

Citeste si:

Facebook Comments