Alertă de pestă porcină în județul Botoșani

Alertă de pestă porcină în județul Botoșani. Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Botoșani este în alertă maximă după ce, în cursul zilei de duminică, a fost confirmat un focar de pestă porcină africană în raionul Dodușeni, satul Moșana, din Republica Moldova. Localitatea se află la 53 de kilometri de comunele Mitoc și Coțușca.

În condițiile date, la cele două puncte de trecere a frontierei de la granița cu Republica Moldova, respectiv Stânca și Rădăuți-Prut, controalele sunt extrem de riguroase în ceea ce privește bagajele celor care intră în țară.

Imediat după înștiințare, DSVSA a luat măsura informării medicilor veterinari concesionari din comunele aflate la granița cu Republica Moldova și Ucraina privind verificarea mișcării libere a porcinelor pe teritoriul județului, verificarea exploatațiilor comerciale de porcine privind existența de animale neidentificate conform legii, și transmiterea informației către proprietarii de exploatații cu porcine, ca, în regim de urgență, la apariția celui mai mic semn de boală să fie anunțat medicul concesionar din localitate.

Minodora Vasiliu a mai explicat că produsele care nu au voie să treacă granița vor fi confiscate și că o mare problemă este cea a autoturismelor pentru că nu se cunoaște dacă acestea au trecut pe lângă focar, neexistând posibilitatea dezinfecției mașinilor.

În cursul zilei de marți va avea loc o ședință la Instituția Prefectului la care vor participa și mai mulți primari ai unităților administrativ-teritoriale din zonele de graniță. Fiindcă boala nu poate fi tratată, principala măsură de diminuare a focarului este eutanasierea şi incinerarea animalelor bolnave.

De aceea, toate aceste măsuri de prevenţie în apropierea unui focar de infecţie trebuie să fie foarte stricte. Boala se transmite doar de la animal la animal.

Citeste si:

Facebook Comments