Alertă din cauza îmbolnăvirilor prin difterie în Ucraina

Alertă din cauza îmbolnăvirilor prin difterie în Ucraina

O boală extrem de gravă pândește județul Botoșani! După ce în Ucraina a crescut numărul de îmbolnăviri prin difterie, Ministerul Sănătății a dispus Direcțiilor de Sănătate publică din Botoșani, Maramureș, Satu Mare, Suceava și Tulcea să intensifice activitățile de supraveghere acestei maladii cumplite.

Totodată, Ministerul Sănătății a mai cerut direcțiilor de sănătate publică să evalueze de urgență situația acoperirii vaccinale pentru difterie. Autoritățile sanitare din județul Botoșani ne liniștesc însă și spun că nu s-au semnalat astfel de cazuri la noi în țară, boala fiind eradicată în anii 1980.

Mai multe cazuri de îmbolnăvire cu difterie în Ucraina, au pus pe jar și autoritățile din România. Ministerul Sănătății a cerut direcțiilor de sănătate Publică din județele Botoșani, Suceava, Satu Mare, Tulcea și Maramureș să acorde atenție sporită acestei boli și să informeze și medicii din județ despre această atenționare. Șefii din sănătate au mai cerut evaluarea de urgență a situației vaccinurilor pentru difterie, întrucât singura modalitate de prevenire a bolii, una care se transmite prin intermediul aerului și cu potențial mortal, este vaccinarea specifică.

Șefa Direcției de Sănătate Publică din Botoșani ne liniștește și spune că pe teritoriul țării nu se impun măsuri speciale, întrucât nu a fost semnalat niciun astfel de caz.

Difteria este o boală infecțioasă și contagioasă a căilor respiratorii, produsă de bacilul Loeffler (Corynebacterium diphtheriae) și care se manifestă îndeosebi la copii. Este o boală gravă la care complicațiile pot duce la cazuri mortale. Pentru prevenirea bolii există un vaccin eficient.

Ministerul Sănătății a cerut unei companii farmaceutice să demareze, de urgență, o achiziție de ser antidifteric pentru asigurarea profilaxiei specifice în situația apariției unor cazuri de îmbolnăvire.

Citeste si:

Facebook Comments