Alertă generală în județul Botoșani din cauza pestei porcine africane

Măsuri drastice luate pentru comunele din județ

Autoritățile județene sunt în alertă majoră, după ce la mai puțin de 20 de kilometri de granița cu România, în Ucraina s-a constatat existența unui focar de pestă porcină africană! MAi multe localități din județul Botoșani, aflate în apropierea granițelor cu Ucraina și Republica Moldova sunt atent monitorizate de autorități. Cristinești, Darabani, Dersca, Hiliseu Horia, Hudești, Mihăileni, Pomârla și Suharău pe parta cu Ucraina, iar pe partea cu Republica Moldova, comunele Călărași , Coțușca, Manoleasa, Mitoc, Păltinis, Rădăuți Prut, Ripiceni, Românești, Santa MAre și Ștefănești.

Astfel că, încă de ieri seară reprezentanții Instituției Prefectului, ai Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor dar și reprezentanți ai instituțiilor deconcentrate cu rol de prevenire și control s-au întrunit în cadrul Consiliului Local de Combatere a Bolilor la nivel județean, pentru a discuta dar și pentru a dispune o serie de măsuri.

Printre măsurile luate ce trebuie respectate cu strictețe se numără și supravegherea circulatiei porcinelor prin controale în trafic efectuate de către Inspectoratul Județean de Poliție, Direcția Sanitar Veterinară, în vederea evitării traficului de carne porcină.
Totodată au fost alertate și punctele de trecere a frontierei de la Stânca Costești și Rădăuți Prut privind interdicția intrării în România cu bagaje care să conțină carne de porc, preparate din carne de porc din Ucraina și Moldova. Reprezentanții DSVSA mai spun că în comune au fost distribuite afișe prin care populația este anunțată despre măsurile ce trebuiesc luate. Una dintre măsurile majore luate a fost și închiderea târgurilor de animale și a aglomerărilor de animale dar și interzicerea comercializării lor.

Fondurile de vânătoare au fost anunțate despre evoluția focală de pestă porcină africană, iar vânătoarea cu gonaci a fost interzisă. La rândul lor, fondurile de vânătoare trebuie să comunice toate cazurile de îmbolnăviri de porci mistreți, la fel cum trebuie să facă și gospodarii care dețin porcine.

Directorul adjunct al DSVSA, Teodor Harabagiu a menționat și care sunt simptomele ce ar trebui să îi îngrijoreze pe proprietari.

Totodată, medicii veterinari din comunele de frontieră vor inspecta periodic exploatațiile cu porcine, vor identifica porcii existenți și vor comunica proprietarului măsurile stabilite pentru acestă perioadă, raportând zilnic la DSVSA tot ceea ce se întamplă.

La nivelul județului va fi un comandament de urgență unde vor fi sintetizate toate informațiile din teritoriu. Și pentru crescătorii de animale reprezentanții DSVSA au o serie de recomandări. În primul rând, echipamentele si hainele cu care intra in grajd trebuie să fie altele decat cele pe care le-au purat în alte locuri.

Este extrem de important ca crescătorii de porcine să țină cont de aceste măsuri și să le respecte cu strictețe, întrucât virusul nu poate fi înlăturat.

Directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Botoșani, Minodora Vasiliu susține că produsele din carne de porc comercializate în spații autorizate nu sunt afecatte.

Alerta de pestă porcină africană îl va aduce la Botoșani și pe directorul Autorității NAționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Radu Roateș Chețan.

Citeste si:

Facebook Comments