ALERTĂ METEO! COD PORTOCALIU de ploi abundente și vreme rea pentru județul Botoșani! Sfaturile prețioase ale pompierilor pentru populație

ALERTĂ METEO! COD PORTOCALIU de ploi abundente și vreme rea pentru județul Botoșani! Sfaturile prețioase ale pompierilor pentru populație

Județul Botoșani se va afla sub influența Codului Portocaliu de ploi abundente de astăzi, ora 21.00, până duminică la aceeași oră.

La nivelul ISU Botoșani peste 100 de pompieri cu 46 mijloace tehnice sunt pregătiți să intrevină în sprijinul populației și autorităților publice locale. Pentru asigurarea acțiunilor preventive la nivelul comunităților, au fost înștiințate asupra atenționării toate comitetele locale pentru situații de urgență din județ.

Totodată, la nivelul ISU Botoșani a fost activată grupa operativă, și la nevoie, se va activa și Centrul județean de Coordonare și Conducere a intervenției, care are în componență reprezentanți ai tuturor structurilor cu atribuții în managementul situațiilor de urgență.

Specialiștii ISU recomandă cetățenilor ca pe timpul căderilor masive de apă sau grindină să se adăpostească în locuințe sau alte spații închise care le asigură protecție și să deconecteze aparatura casnică.

De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autoturismelor se se va realiza în zone ferite, la distanță de copaci sau stâlpi de electricitate.

Populația este sfătuită ca premergător manifestărilor să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apei pluviale.

Pentru a crea obstacole împotriva pătrunderii apei în gospodării, se recomandă pregătirea unor saci cu nisip. Aceleași obstacole vor fi folosite și pentru a preveni inundarea caselor, a adăposturilor pentru animale și a celorlalte anexe gospodărești.

Totodată, la adăpostirea în podurile casei se recomandă asigurarea unor rezerve de apă, alimente, haine și mijloace de semnalare a prezenței: lanterne, fluiere, telefon.

Evacuarea din locuințe se poate face la solicitarea autorităților sau din proprie inițiativă dacă situația impune, în zone care prezintă siguranță cu recomandarea echipării corespunzătoare pentru intemperii și cu elemente distinctive pe timpul nopții (haine, veste reflectorizante, lanterne).

De asemenea, se recomandă menținerea legăturii cu vecinii pentru a solicita sau acorda ajutorla nevoie și o atenție sporită bătrânilor bolnavi sau imobilizați și copiilor care în astfel de situații devin curioși. se recomandă menținerea calmului și evitarea, pe cât posibil, a panicii.

Citeste si:

Facebook Comments