VIDEO! Amintiri din lagărele roșii

Momente pe care nu le vor uita prea ușor pentru câteva zeci de elevi prezenţi azi la Prefectură, unde a avut loc o întâlnire a foştilor deţinuţi politici anticomunişti din Botoşani. Unul dintre ei a fost chiar preşedintele asociaţiei din România, Octav Bjoza, care a captivat publicul cu poveştile sale, despre momentele şi suferinţele prin care a trecut în anii de temniță.

Prin evenimentul ce a avut loc la Prefectură, s-au marcat două zile importante: A deţinuţilor politici anticomunişti din perioada 1944 – 1989 şi Ziua Naţională de cinstire a martirilor din temniţele comuniste, unde şi-au dat viaţa zeci de mii de oameni.

În sala de şedinţe trebuia să vină şi şeful Biroului de Investigaţii Speciale din cadrul Institutului pentru studierea crimelor comunismului şi memoria exilului, doctorul Marius Oprea. A lipsit şi în schimb a trimis un mesaj pe care l-a citit preşedintele filialei din Botoşani a asociaţiei, Maria Puiu.

La eveniment au mai fost prezenţi Jean Maluş, Ion Geamănu şi Gaşpar Mihai, foşti deţinuţi politici, Decebal Gavrilescu, strămutat în Bărăgan sau Dragoş Candiescu, vicepreşedintele filialei Botoşani. Totodată, în sală s-au mai aflat Maria Vainer, urmaş de fost deţinut politic şi tatăl supravieţuitor al lui Mugur Călinescu, elevul botoşănean cunoscut pentru acţiunile sale de protest împotriva regimului comunist.

În numele tuturor a vorbit Octav Bjoza, arestat în anul I de facultate, pe când avea doar 19 ani. Mărturiile sale sunt de-a dreptul șocante și tulburătoare.

În judeţul Botoşani sunt aproximativ 140 de foşti deţinuţi politici sau urmaşi ai lor.

Citeste si:

Facebook Comments