Andrei a fost discriminat

Andrei, copilul cu sindrom Down a învins lupta cu sistemul.

În urmă cu aproximativ un an de zile, doi părinți sufereau cumplit și spuneau că fiul lor avea parte de un tratament umilitor si degradant , chiar la unitatea de învățământ unde micuțul fusese înscris. Iar de acest lucru erau responsabili unii profesori dar și părinți ai celorlalți părinți.

După un an de neliniște și întrebări, părinții au aflat că cei doi profesori și părinții care l-au discriminat au fost sancționați.

Părinții lui Andrei au fost anunțați de răspunsul favorabil dat de Consiliul Național al Discriminării chiar de cei care le-au reprezentat cazul .

Vorbim despre Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități. De aproximativ un an aceștia, împreună cu părinții s-au luptat să îi apere drepturile lui Andrei. Băiatul cu sindrom Down a fost discriminat de către mai multe cadre didactice și un grup de părinți care au încercat să îl excludă de la orice activitate. În momemtul incidentului băiatul învăța la școala gimnazială Ion Creangă din Botoșani.

Andrei a fost atât de afectat de experiența trăită încât ajunsese să nu mai vorbească nici măcar cu cei care i-au dat viață. Singura persoană care i-a redat încrederea în el și l-a salvat de o depresie a fost psihologul.

Două anchete au fost defășurate pentru a se stabili dacă a fost vorba sau nu de o dicriminare. Cazul a fost cercetat și de Inspectoratul Școlar dar atunci s-a spus că băiatul nu a fost discriminat. Ba mai mult decât atât, tatăl spune că nu s-a luat nicio măsură și li s-a spus că cei care ar trebui să își revizuiască comportamentul sunt chiar ei. Acum după decizia Consiliului Național, părinții, dar și Andrei și-au recăpătat speranța și încrederea în justiție.

Decizia conform căreia Andrei a fost discriminat a fost luată în unanimitate de toți cei nouă membri ai consiliului.

Aceștia au luat deja măsuri atât în ceea ce privește persoanele implicate cât și școala. Însă, există posibilitatea ca decizia să fie contestată.

Andrei a demonstrat tuturor că este un copil bun și capabil de multe lucruri frumoase, asemeni elevilor de vârsta lui. El nu dorea decât să se implice în activitățile școlare alături de ceilalți colegi. Băiatul a fost mutat între timp la Școala Gimnazială’’ Sfânta Maria’’ din Botoșani.

Băiatul a reușit să treacă peste experiența traumatizantă și spune tatăl că acum ‘’e același Andrei de dinainte’’.

Citeste si:

Facebook Comments