VIDEO! Angajatorii botoșăneni nevoiți să “importe” muncitori din Vietnam

Asiaticii au ajuns soluția pentru criza locurilor de muncă la Botoșani. În timp ce peste 3 milioane de români pleacă în țările dezvoltate ale Europei pentru un trai mai bun, iar mii de șomeri și asistați social preferă să stea degeaba pe banii statului, firmele caută cu disperare meseriași. Mai nou, soluția de urgență o reprezintă muncitorii veniți din afara Uniunii Europene, din adâncurile Asiei. Peste 30 de vietnamezi lucrează în județul Botoșani și suplinesc lipsa forței de muncă. Autoritățile dar și localnicii sunt impresionați de puterea de muncă a noilor veniți și chiar îi omenesc cu mâncare și vorbe bune.

Faptul că firmele din județul Botoșani se confruntă cu o acută criză a forței de muncă, nu mai este de mult o noutate. La început era la mare căutare meseriașii. Acum nici măcar muncitori necalificați sau zilieri nu se mai găsesc. Majoritatea au plecat în țările Uniunii Europene. Alții preferă să stea degeaba pe banii statului. Mulți agenți economici se află în situația de a nu mai putea continua lucrărilor din cauza lipsei angajaților. Cererea cea mai mare se află în domeniul construcțiilor, iar șomeri calificați în acest domeniu, nu mai există.

Sunt agenți economici care în disperare de cauză au ajuns să angajeze muncitori aduși tocmai din Vietnam. La Flămânzi, peste 30 de asiatici lucrează la modernizarea rețelei de apă și canalizare, dar și la repararea trotuarelor.

Muncitorii vietnamezi sunt motivați să vină la noi în țară, primesc aici salarii duble sau chiar triple. În Vietnam, salariul minim este de 150 de euro pe lună. Conform legislației în vigoare, în România primesc minim salariul mediu brut pe economie. Ceea ce îi ajută inclusiv să strângă bani pentru a trimite acasă. De altfel, majoritatea au venit pentru a-și hrăni familiile.

”Îmi place foarte mult România, este o țară foarte frumoasă. Mie îmi place să muncesc, fiindcă primesc bani și îmi întrețin familia din Vietnam. Le trimit bani să mănânce.”

”Am venit aici pentru a munci și pentru a câștiga o pâine. Eu am lucrat în mai multe țări și am ajuns și aici în România. Vreau să-mi întrețin familia. Trimit bani în Vietnam, da”

Autoritățile locale din Flămânzi se declară mulțumite de munca lor și spun despre vietnamezi că sunt serioși și au rezistență la orice muncă.

Și localnicii îi privesc cu interes. În special cei în vârstă îi consideră mai harnici decât români și se minunează fiindcă nu au văzut niciodată un asiatic în carne și oase.

De altfel, între botoșăneni și vietnamezi s-a creat deja o legătură iar celebra ospitalitate românească nu se dezminte. O femeie din Flămânzi le oferă castraveți și se pregătește să le facă pachete.

Alții, deși nu le cunosc limba, îi salută respectuos și chiar vin să le strângă mâna ca unor colegi de muncă.

Reprezentanții Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă spun că la nivelul județului sunt peste 4000 de șomeri. Majoritatea nu au însă nici măcar opt clase, ceea nu le permite să facă niciun curs de calificare. În condițiile în care majoritatea pleacă în străinătate, cel mai probabil angajatorii vor apela la forță de muncă venită de pe alte continente.

 

Citeste si:

Facebook Comments