Anumite categorii de persoane se vor putea pensiona mai devreme

Anumite categorii de persoane se vor putea pensiona mai devreme

Anumite categorii de persoane se vor putea pensiona mai devreme decât până acum, aşa cum reiese dintr-un act normativ publicat ieri în Monitorul Oficial. Acesta este al doilea document care va aduce, în 2016, modificări la Legea pensiilor.

Legea nr. 155/2016 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice a fost publicată astăzi în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 545 și va intra în vigoare în trei zile de la publicare, adică sâmbătă.

Minerii care îşi desfăşoară activitatea în subteran în proporţie de cel puţin 50% din timpul normal de muncă dintr-o lună (practic, aceasta este considerată muncă în condiţii speciale) se vor putea pensiona mai repede decât până acum, prevede actul normativ. Concret, stagiul complet de cotizare pentru aceste persoane va fi de 20 de ani (nu de 30 de ani, ca acum), însă numai dacă au muncit cel puţin 20 de ani în condiţiile speciale amintite.

În ceea ce priveşte activitatea artistică în locurile de muncă încadrate în condiţii speciale, stagiul complet de cotizare va rămâne în continuare de 30 de ani. Această prevedere se aplică, mai exact, balerinilor, dansatorilor, acrobaţilor, jonglerilor, clovnilor, călăreţilor de circ, dresorilor de animale sălbatice, soliştilor vocali de operă şi de operetă, instrumentiştilor la instrumente de suflat şi cascadorilor cu cel puţin 20 de ani vechime în aceste profesii.

În acelaşi timp, Legea nr. 155/2016 mai dispune că se vor putea pensiona mai repede şi persoanele care au realizat un stagiu de cotizare de minimum 15 ani în zona I de expunere la radiaţii sau un stagiu de minimum 17 ani în zona a II-a de expunere la radiaţii, în activităţile de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materiilor prime nucleare (muncă în condiţii speciale). Astfel, stagiul complet de cotizare va fi de 15 ani, pentru cei care au lucrat în zona I de expunere la radiaţii (faţă de 22 de ani şi şase luni, cât este acum), şi de 17 ani, pentru cei care au lucrat în zona a II-a de expunere la radiaţii (faţă de 25 de ani şi şase luni, cât este acum).

Deputaţii au explicat că cele două modificări vor înlătura discrepanţele create între pensiile calculate în baza vechii legi a pensiilor (Legea nr. 19/2000) şi cele calculate în baza actualei legi a pensiilor (Legea nr. 263/2010).

De reţinut este că orice lege se poate aplica doar pentru viitor, adică de la data intrării în vigoare. Totuşi, noile prevederi se vor putea aplica, la cerere, şi persoanelor pensionate între 1 ianuarie 2011 şi 23 iulie 2016. “Drepturile de pensie recalculate se cuvin şi se plătesc începând cu luna următoare înregistrării acesteia la casa teritorială de pensii din raza de domiciliu sau de reşedinţă a solicitantului”, dispune actul menţionat.

Notă: Duminică a intrat în vigoare primul act normativ de modificare a Legii pensiilor din 2016. Acesta prevede schimbarea modului de calcul pentru pensia anticipată parţială. Detalii sunt aici.

De ce reduceri se bucură minerii, artiştii şi cercetătorii

Minerii şi artiştii care lucrează în condiţiile speciale amintite în prima parte a articolului se bucură de unele reduceri atunci când vine vorba de ieşirea la pensie pentru limită de vârstă. Mai precis, aceste persoane beneficiază, potrivit Legii pensiilor, de o reducere a vârstei standard de pensionare de:

20 de ani, pentru minerii care au lucrat cel puţin 20 de ani în subteran în proporţie de cel puţin 50% din timpul normal de muncă dintr-o lună;
15 ani, pentru cei care au desfăşurat cel puţin 20 de ani activitate artistică în profesiile balerin, dansator, acrobat, jongler, clovn, călăreţ de circ, dresor de animale sălbatice, solist vocal de operă şi de operetă, instrumentist la instrumente de suflat şi cascador.
În cazul minerilor, vârsta standard de pensionare redusă nu poate să fie mai mică de 45 de ani. În cazul artiştilor, vârsta standard de pensionare redusă nu poate să fie mai mică de 50 de ani, exceptând balerinii şi acrobaţii, pentru care limita minimă este de 40 de ani pentru femei şi de 45 de ani pentru bărbaţi.

Referitor la persoanele care au lucrat minimum 15 ani în zona I de expunere la radiaţii sau minimum 17 ani în zona a II-a de expunere la radiaţii, în activităţile de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materiilor prime nucleare, Legea nr. 263/2010 stabileşte că pensia pentru limită de vârstă se acordă indiferent de vârstă.

Persoanele care realizează stagiul complet de cotizare au dreptul să se pensioneze mai devreme pentru limită de vârstă, însă doar dacă au muncit în condiţii mai dificile. De exemplu, este vorba de cei care au lucrat în grupa I de muncă, în condiţii deosebite sau în condiţii speciale.

Notă: Stagiul de cotizare este perioada pentru care s-a datorat contribuţia la sistemul public de pensii. Iar stagiul complet de cotizare este perioada “în care asiguraţii au realizat stagiul de cotizare pentru a putea beneficia de pensie pentru limită de vârstă, pensie anticipată sau pensie anticipată parţială”, conform Legii nr. 263/2010.

Pentru mai multe detalii click aici! 

 

Sursa: avocatnet.ro

Citeste si:

Facebook Comments