Atacama, locul unde vezi și simți ce înseamnă iadul

Mărturia emoționantă a pompierului maratonist

Cu o modestie rară, care îl caracterizează, pompierul-maratonist Iulian Rotariu, întors din deșertul Atacama, a descris, în câteva cuvinte, prin ce a trecut în cele 8 zile de competiție maratonistă în deșertul Atacama, acel loc unde, în viață fiind, vezi și simți ce înseamnă iadul.

După uriașul efort care i-a adus primul loc la categoria de vârstă 40-49 de ani și locul al VI-lea în clasamentul general al competiției recent încheiate, Iulian Rotariu, epuizat dar cu bucuria reușitei în suflet, a rememorat momentele de foc trăite, care au alternat cu cele de frig, orele lungi de oboseală cu care s-a luptat în această cursă extremă.

Pompierul botoșănean a purtat steagul României pe o distanță de 250 de km, în Chile, la Atacama Crossing, acolo unde niciun român nu a răspuns până acum provocării naturii aspre.

A luat startul la altitudinea de 3.200 m, a ajuns apoi până la 4.000 de metri, de unde a coborât până la 2.400 m. A fost în cursă cu încă 205 sportivi, din 46 de țări. În fiecare zi, cu pasul a străbătut câte 43 de km, iar în una din zile aproape 80 de kilometri. Nopțile, la o temperatură de -4, până la -6 grade, după zile în care mercurul termometrelor ajungea până la 50 de grade, se odihnea pe o folie de izopren cu o lungime de doar 1,5 metri și o lățime de 30 de centimetri. A dormit învelit doar cu o țesătură de mătase, care trebuia să-l apere de frigul aspru al nopții, între zilele de foc.

Puterea de a trece peste toate aceste obstacole dure din timpul competiției i-a fost insuflată de scopul nobil care l-a împins spre această competiție: acela de a face cunoscută cauza copiilor cu autism din Botoșani.

Convins că Dumnezeu lucrează prin oameni, nu s-a gândit nicio clipă să renunțe, deși au fost zile în care a și plâns. A fost cu gândul la copiii cu autism care duc un maraton mult mai greu decât al lui. Și s-a mai gândit și la vorbele tatălui său, care l-au călăuzit în viață.

Iulian Rotariu mai crede că forță de a luptă cu natură extremă i-a venit de la Dumnezeu, de la gândurile bune pe care cei de acasă, familia, prietenii, colegii de serviciu i le-au trimis.

Iulian Rotariu s-a mai întors, în acest an, victorios dintr-o grea competiție. În iunie, a ocupat locul I la categoria lui de vârstă și locul IV la general, la ultra-maratonul “Gobi March”, din China. El se pregătește pentru următoarea competiție de 250 de kilometri «Sahara Race» care va avea loc în anul 2017.

Citeste si:

Facebook Comments