Au robinete în curte, dar niciun strop de apă

Birocrația și hățișurile legislative tipic românești lasă de aproape 10 ani, 1500 de suflete fără apă.

În comuna Dobârceni, după ce statul a cheltuit 1 milion de euro pentru ca sătenii să beneficieze de apă potabilă, bătrânii locului ajung să rabde de sete sau să care zeci de găleți de la fântânile din capătul satului.

Somax Tv vă invită să urmăriți un reportaj despre modul în care funcționează administrația românească și mai ales despre cum au ajuns sute de plătitori de impozite și taxe să trăiască cu apă de ploaie sau cumpărată de la magazin.

În comuna Dobârceni apa este mai prețioasă decât aurul. Singurul loc din care doar animalele își mai potolesc setea sunt cele câteva fântâni răzlețite prin cătune. Oamenii nu găsesc însă nicăieri o picătură de apă potabilă. Gheorghe Atomei are 73 de ani și este cel puțin teoretic cetățean european. Cel mai mare vis al său, la bătrânețe este să aibă apă la robinet, chiar la el în curte. La vârsta la care ar trebui să se odihnească după o viață de muncă, nea Ghiță cară zilnic zeci de găleți de apă de la o fântână din capătul satului pentru a-și adăpa animalele.

Dacă vor să spele, sătenii din Dobârceni folosesc în secolul al XXI lea, metode medievale. Adună apă de ploaie și topesc gheața.

Fântânile nu-i ajută însă pe localnici să-și potolească setea. Apa nu este bună de băut. Cei mai vârstnici rămân însetați până le aduce cineva o sticlă de apă de la magazin, iar ceilalți cumpără pur și simplu bidoane cu apă plată zilnic.

În mod paradoxal toți acești oameni se chinuie și rabdă de sete, cu apa potabilă chiar la poartă.

În anul 2007 Guvernul a dat bani pentru amenajarea rețelelor de apă potabilă. Peste un milion de euro au fost cheltuiți pentru ca Dobârceniul să intre în rândul lumii, iar bunicii împovărați de ani să nu mai care apă cu găleata din capătul satului. Au urmat însă 10 ani de proceduri, încâlceli,judecăți și potcneli tipice administrației românești, timp în care oamenii au visat la apă bună de băut la ei în bătătură.

În 2016, rețeaua a fost finalizată, iar lucrările au fost de calitate. Visul oamenilor din Dobârceni a fost curmat tot de birocrație și proceduri interminabile. Ca o adevărată bătaie de joc față de oamenii locului, aceștia stau de 7 luni cu rețeaua trasă până în curte, dar fără nicio picătură de apă la robinet.

Și asta fiindcă comuna trebuie să se înscrie în asociația comunelor acționare la SC Nova Apaserv.

Fără să facă parte din această asociere, oamenii nu pot beneficia de apă. Aparent pare doar o formalitate. În realitate, așa cum numai la noi se poate întâmpla, procedurile durează de mai bine de 7 luni. Cu toate demersurile, rețeaua de apă potabilă ar putea fi pusă în funcțiune abia peste un an, doi sau cine mai știe.

Prinși în capcana birocrației și a procedurilor inutile, bunicii de la Dobârceni continuă să care găleți cu apă de la kilometri depăratare și să scoată bani din buzunar pentru o cană de apă de la magazin.

 

Citeste si:

Facebook Comments