Autorități speriate de zăpadă în decembrie

Autorități speriate de zăpadă în decembrie

În ultimele zile din decembrie, iarna s-a dezlănțuit iar autoritățile au fost complet depășite de situație, așa cum le găsește prima zăpadă aproape în fiecare an. În mai puțin de două zile, ninsoarea abundentă a paralizat mai multe drumuri iar conducătorii auto care s-au aventurat la drum au rămas blocați în nămeți. Utilajele de deszăpezire nu au reușit să facă față troienelor iar salvatori au fost pompierii de la ISU și polițiștii. Deși ninsoarea s-a oprit în dimineața zilei de luni, încă erau tronsoane de drum oprite circulației.

La sfârșit de decembrie, a venit și iarna, spre surprinderea autorităților. După multe zile cu soare și temperaturi primăvăratice, a nins abundent din seara zilei de 28 decembrie și până duminică noaptea. Două zile de ninsori au creat haos pe șoselele județene și naționale. Din cauza carosabilului acoperit de zăpadă, mai multe autoturisme au derapat și au ajuns în afara părții carosabile. În cele mai multe cazuri, în ajutor au venit pompierii de la ISU sau polițiștii.

Circulația a fost aproape paralizată pe drumul ce leagă Botoșani de Suceava iar două autoturisme au derapat într-un șanț. Într-unul dintre autoturisme se afla și un copil. Micuțul a fost scos de pompieri și ținut la cald până când mașina tatălui a fost scoasă din șanț.

Pompierii au intervenit și la Unțeni pentru salvarea mai multor persoane.

Iadul alb s-a dezlănțuit și duminică. A nins iar vântul a viscolit troienele. Autoritățile s-au văzut nevoite să blocheze circulația pe tronsoanele județene Gulioaia-Dangeni, Mileanca-Coțușca și Rediu, la limita cu județul Iași, tronsoane ce au rămas captive în nămeți până luni, la orele prânzului.

Și în acest an deszăpezirea s-a făcut tipic românesc, la lopată.

Prefectul județului dar și președintele Consiliului Județean se declară destul de mulțumiți de modul în care s-a intervenit. Deși Botoșaniul este singurul județ din țară care nu are un contract de deszăpezire pentru drumurile naționale, prefectul Colbu speră că acesta se va semna în cel mai scurt timp.

Primarul Cătălin Flutur s-a declarat mulțumit și de modul cum s-a acționat cu deszăpezirea în municipiu, deși în dimineața zilei de luni, pe străduțele din cartiere dar și pe trotuare erau încă munți de zăpadă.

Citeste si:

Facebook Comments