Bătaia flăcăilor de la Ibănești, un obicei unicat în România

În nordul județului Botoșani se păstrează un obicei unicat în România, vechi de câteva sute de ani. Mai precis, la Ibănești, de secole în Ajun de Anul Nou, zeci de tineri luptă pentru onoare, pentru a-și dovedi bărbăția, dar mai ales pentru a avea întâietate la fete în noul an. Încăierarea flăcăilor este așteptată și urmărită de tot satul, iar învingătorii câștigă supremație și recunoaștere un an întreg.

Bătaia flăcăilor din Ajunul Anului Nou de la Ibănești, este o tradiție veche de când lumea.

Grupurile de tineri se luptă odată pe an pentru a-și dovedi bărbăția. Ritualul războinic începe atunci când ziua se îngână cu noaptea. Cele două tabere, vălenii și delenii, se întâlnesc aproape de răscrucea din centrul satului.

Aici încep să se provoace izbind cu putere în tălăngi uriașe.

Urmează apoi încleștarea. Unii goi de jumate, alții mascați se apropie unii de ceilalți deciși să-și doboare adversarul. Toți poartă apărători la picioare, fiindcă regulile sunt clare. Nimeni nu are voie să lovească deasupra genunchiului. Câștigă cel care prin forța fizică reușește să-și culce oponentul la pământ. Aproape tot satul face cerc în jurul luptătorilor încuranjându-i pe favoriți.

După ce au împărțit lovituri și au luptat din toate puterile, războinicii de la Ibăenști își trag sufletul explică de ce se înfruntă în fiecare an. Onoarea și iubirea sunt cele mai importante motive.

Bătrânii satului sunt nelipsiți la îmbrănceala de Anul Nou. Stau și cântăresc de pe marginea luptătorii. Privesc uneori cu melancolie și asta fiindcă și ei au luptat odată pentru dragostea fetelor dar și pentru supremație. Își aduc aminte că este o tradiție foarte veche și un ritual războinic din vremurile de demult.

În rândul celo care priveau lupta flăcăilor s-a aflat la Ibănești și cunoscutul actor Octavian Strunilă. Acesta este originar din zonă și spune că se întoarce la Ibănești pentru a petrece sărbătorile în mod tradițional.

După lupta flăcăilor, s-au desemnat și învingătorii. Pentru al treilea an consecutiv, învingători au fost luptătorii de pe Măgura, adică flăcăii din zona deluroasă a Ibăneștiului. Aceștia au sărbătorit în centrul comunei în felul lor.

Lupta de la Ibănești este considerată un vechi ritual războinic, o rămășiță a luptelor dintre clanurile din deal cu cele din vale, din timpuri imemoriale. Tradiția este păstrată an de an cu sfințenie.

 

Citeste si:

Facebook Comments