VIDEO! Bătaie de joc la Botoșani. Școală nouă lăsată în paragină de 10 ani

Un om gospodar când începe un lucru îl și termină. În România însă, Ministerul Educației, nu pare să se ghideze după același concept. În comuna Ungureni, satul Epureni, o școală începută acum 10 ani, încă așteaptă să fie construită. Deși ministerul a investit peste 3 miliarde de lei vechi, în lucrări, construcția a fost lăsată, de un deceniu, în voia sorții. Fără școală, zeci de copii, din Epureni, fac naveta zilnic și învață în două schimburi, înghesuiți într-o școală total neîncăpătoare.

Deja ne-am obișnuit ca în România, autoritățile centrale să arunce uneori banii pe fereastră și să facă lucruri de mântuială. Școala din Epureni este cea mai grăitoare dovadă. În anul 2008, Ministerul Educației dorea să facă o școală nouă în sat, având în vedere că cea veche, avea peste 70 de ani de funcționare și nicio lucrarea de reabilitare.

Au fost alocate 6 miliarde de lei vechi. După ce au investit 3 miliarde în ridicarea școlii, brusc Ministerul Educației a uitat de școala din Epureni. În tot acest timp școala în care statul a băgat banii cetățenilor, începe să dea semne vădite de uzură. Tencuiala și izolația cade în anumite locuri iar în interior lucrurile stau de-a valma. Autoritățile locale, nu pot să intervină pentru finalizarea lucrării. Deși au solicitat răspunsuri privind oprirea construcției, edilii comunei nu au primit nimic în schimb.

Construcția unei școli în Epureni era absolut necesară având în vedere că este singurul sat în care natalitatea crește constant. Peste o sută de elevi nu au unde învățat și sunt obligați să facă naveta zilnic.

După 10 ani, autoritățile locale s-au săturat să mai aștepte vreun semn de la minister. S-au apucat din bugetul local să reabiliteze școala veche de peste 70 de ani. Lucrările vor fi terminate cel mai probabil în iarnă, iar începutul școlii îi va prinde pe elevii din Epureni, ca la români. Adică cu două școli în aceeași ogradă dar niciuna funcțională.

Culmea culmilor, pe reabilitarea școlii vechi s-au cheltuit 15 miliarde vechi, în timp ce pentru finalizarea școlii începute de minister, autoritățile centrale ar fi putut cheltui numai 3 miliarde pentru terminarea lucrărilor. Cu alte cuvinte din cauza abandonării lucrărilor la Epureni au fost cheltuiți de trei ori mai mulți bani.

Fără școli, copii din Epureni vor face și anul acesta naveta. Vor învăța după-amiază în spații improprii unui număr mare elevi și se vor întoarce tot obosiți acasă. Cei mici de grădiniță vor învățat în continuare într-un fost cămin cultural. Până în prezent ministerul nu a dat niciun răspuns autorităților locale din Ungureni.

Citeste si:

Facebook Comments