Bătrâneţe înecată în lacrimi şi durere

’’Când lumea şi propria ta familie te uită, totul e pierdut pentru tine ’’.

Spune cu lacrimi în ochi, Adela Ungureanu, o bătrână de 73 de ani, care locuiește singură și uitată de cei dragi ei, într-o garsonieră mică. Dacă alti bătrâni se bucură de copii, de nepoti și trăiesc clipe frumoase, mătușa Adela se chinuie să trăiască. De pe o zi pe alta. În singurătate, cu povara multor boli grele, cu o durere sufletească de nestăvilit, cu o pâine, din care mănâncă puțin, pentru a-i rămâne și pe mai târziu. Astăzi am bătut la uşa ei. A durat putin până ne-a deschis. Nu aude foarte bine, anii și bolile spunându-și cuvântul. După câteva clipe ne-a dechis. Senină, politicoasă și extrem de fericită că cineva i-a bătut la ușă. Chiar și niște străini pentru ea. Încântată, bunica Adela ne-a în umila ei cămăruţă. Un loc foarte strâmt unde abia poţi să stai.

Cu lacrimi în ochi, bătrâna a început să ne povestească despre ea. Uitată de rude şi ignorată de propriul fiu încearcă să se descurce singură. Are un singur fiu căruia i-a dedicat întreaga viaţă şi care acum nici măcar nu-i mai vorbeste. Deși poartă multă mâhnire și durere în suflet, bătrâna nu vrea și nu poate să ceară atenția nimănui. Nici măcar a unicului său fiu. Oftează greu și o năpădesc lacrimile când își amintește că, a avut cândva o familie frumoasă.

Lipsa anilor de vechime a făcut ca ea să nu beneficieze de pensie. Singurele ajutoare sunt vecinii care uneori îi mai oferă câte ceva de mâncare uneori dar şi produsele pe care municipalitatea i le mai oferă.

Bătrânica se confruntă cu probleme grave de sănătate. Pe lângă faptul că abia aude iar picioarele au lăsat-o, are probleme grave cu inima şi suferă şi de cancer de piele. Din puţinii bani pe care îi primeşte abia îţi poate plăti facturile darămite să mai ia şi medicamente. Nu îşi poate lua tratamentul de care are nevoie pentru a lupta cu cancerul, nu are cu ce. Boala o macină, picioarele o dor, suferă cumplit. A încercat să obţină o pensie de boală, însă i s-a răspuns că nu se încadrează în criteriile legale.

Pentru a-i mai alina din suferinţa şi pentri a-i aduce zâmbetul pe buze și arăta că nu este chiar singură pe lume, cei de la asociaţia HAPPY i-au venit în ajutor. Cezar Tudose, unul dintre oamenii cu suflet mare care înțeleg suferința semenilor și nu închid ochii la astfel de drame, i-a trecut astăzi pragul case. Și nu cu mâna goală, ci cu câteva alimente de care bunica Adela avea mare nevoie. Impresionat de povestea bătrânei, bunul botoșănean a promis că în fiecare zi bătrâna va primi câte o masa caldă și o vorbă bună.

Cea mai mare dorință a bunicii este să stea la un cămin pentru bătrâni. Acolo cineva va fi în permanenţă cu ea. E în stare să îşi vândă garsoniera micuţă doar pentru a locui într-un astfel de centru. Nu mai poate îndura singurătatea.Uneori durerea sufletească, indiferenţa celor din jurul său o dor mai tare decât durerile fizice.

Citeste si:

Facebook Comments