Blănițele de fiță din Botoșani, unicat în lume. Au culoarea roz și sunt dorite de femeile din Europa

Blănițele de fiță din Botoșani, unicat în lume. Au culoarea roz și sunt dorite de femeile din Europa

Blăniță roz, de fițe made in Botoșani. Specialiștii de la Stațiunea de Cercetare Popăuți, destinată creșterii și cercetării în domeniul ovinelor, au reușit prin încrucișări succesive, realizarea unei culori unicat la pielicica de miel. Mai precis este vorba de culoare roz, cu diferite nuanțe. Această culoare care a uimit la toate expozițiile agro-zoo din lume, este unicat în Uniunea Europeană, spun cercetătorii de la Popăuți.

Totodată Ionică Nechifor, spune că pielicele de miel roz, sunt o adevărată fiță. Sunt preferate de femei. Din păcate mai puțin în România și mai mult în alte țări. De altfel pielicele roz dar și căciulile speciale fabricate din ele au făcut senzație inclusiv in Iordania, o adevărată patrie a crescătorilor de oi.

Deocamdantă pielicele roz nu sunt omologate, spune directorul Stațiunii de Cercetare Popăuți, dar au început demersurile. Șeful de la Popăuți, spune de altfel că există numeroase culori spectuloase obținute prin diferite încrucișări de specialiștii de la Popăuți, aici existând o activitate științifică intensă.

Singurul impediment în calea cercetării la Popăuți este lipsa finanțării. Fondurile sunt puține pentru a desfășura o muncă susținută de cercetare. Totodată, pregătirea unui specialist în special karakul poate dura ani de zile. Cu toate acestea există numeroase proiecte de cercetare, care sunt în derulare la Popăuți. Mieii cu blănița roz sunt însă de departe senzația instituției, mai ales la expozițiile din străinătate.

Citeste si:

Facebook Comments