Boala care te condamna sa suferi in tacere

Boala care te condamna sa suferi in tacere

În ultima perioada, tot mai mulţi oameni suferă de depresie.

Specialiştii atrag atenţia asupra efectelor acestei boli care netratată poate duce la moarte prin sinucidere. Psihoterapeutul Anca Larionesei va dezvălui cauzele şi simptomele acestei boli.

Specialiștii o numesc „boala secolului”. Organizația Mondială a Sănătății avertizează că în următorii cinci ani va deveni a doua cauză a mortalității în lume. Unul din patru oameni va suferi în timpul vieții de o formă mai ușoară sau mai severă de depresie.

Nimeni nu pare a fi imun.

Boala poate lovi pe oricine. Ea nu ţine cont de statutul social şi nici de vârstă. Depresia este o boală deosebit de periculoasă care poate conduce la sinucidere.

De aceea este important să cunoaştem cauzele care declanşează această boală. Depresia poate fi cauzată de mai mulţi factori, precum: sărăcia, şomajul, pierderea unei persoane dragi sau divorţul.

Toate acestea pot conduce la depresie. În formele uşoare poate fi suficient sfatul unui psiholog.

În cazul în care depresia persistă peste ani este nevoie urgentă de un tratament medicamentos.

Aceste cazuri sunt frecvente. Reamintim şi cazul tinerei de 28 de ani, mamă a trei copii care, în urma cu cateva zile, a încercat să îşi pună capăt zilelor din cauza depresiei şi a certurilor cu soţul. Din fericire, un echipaj SMURD a ajuns in timp util la locuinţa familiei şi a transportat-o la spital. Acum femeia este înafara oricărui pericol. La fel de important este şi să cunoaştem simptomele depresiei, pentru ca în momentul sesizării lor, să apelăm la specialişti.

În cazul în care aveţi rude sau prieteni care prezintă aceste simptome şi un comportament schimbat convingeţi-le să meargă la un specialist. Puţini ştiu că la sinucidere ajung pacienţii care au depresie uşoară şi nu severă. Asta pentru că simptomele lor nu sunt observate la timp de cei din jur.

Depresia reprezintă o combinație de mai multe simptome emoționale, fizice, comportamentale și cognitive. Conform estimărilor, din zece români, unul suferă de depresie. Asta înseamnă că, în momentul de față, în România există aproximativ două milioane care suferă de boala secolului.

Jumătate din ei nici măcar nu știu că au această afecțiune, iar dintre cei care știu, mai puțin de o treime se și tratează.

Citeste si:

Facebook Comments