VIDEO! Botoșanăneanul care după 30 de ani de muncă și-a prezentat operele

Sunt oameni care pot transforma elementele cele mai banale ale naturii în adevărate opere de artă. Pe deasupra aceeași oameni, pot aștepta o viață întreagă până să-și desăvârșească creația, înainte de a o prezenta lumii întregi.

Iar unul dintre aceștia este Ioan Zobu, un sculptor de mobilă care în timpul liber s-a dedicat transformării lemnului în opere de artă. Deși a uimit mereu cu talentul său, botoșăneanul și-a expus lucrările abia după 30 de ani de muncă asiduă. Multe dintre acestea sunt inspirate din cele mai intime trăiri ale sculptorului, inclusiv din iubirea față de fiica sa.

Săptămâna trecută la Galeriile de Artă Botoșani a debutat expoziția ”După 30 de ani” semnată de Ioan Zobu.

În cadrul expoziției, toți botoșănenii au putut admira sculpturi în lemn de o frumusețe și profunzime uimitoare. Fiecare formă sau model, spune o poveste imprimantă adânc în fibrele lemnului. Cel care le-a creat, Ioan Zobu, a așteptat 30 de ani până să-și expună creațiile. A sculptat cu pasiune și dăruire dar nu a simțit, niciodată în ultimele trei decenii, dorința de a-și împărtăși tainele sufletului, modelate în lemn. Și asta pentru că Ioan Zobu, sculptează doar din pasiunea de a modela și simți lemnul.

Această pasiune a sculptorului botoșănean, absolvent inclusiv al Școlii Populare de Arte din Botoșani, a debutat în fragedă pruncie.

A fost nevoit însă să lucreze în fabrică pentru a se întreține. Talentul său uriaș l-a ajutat să devină sculptor de mobilă și să trăiască decent.
Atunci când găsea timp liber se refugia în atelier și începea neobosit să creeze. Orice îl inspira, dar în special chipul și jocurile copilărești ale fiicei sale, trăirile alături de familia sa și iubirea.

Cea care i-a fost mereu alături a fost Rozica Zobu, soția sculptorului. Îndrăgostită de lucrările soțului,Rozica Zobu a căutat mereu noi înțelesuri creațiilor. De altfel pentru famili sculptorului aceste opere de artă sunt inestimabile.

Până în prezent nici nu s-au gândit să le vândă. După 30 de ani, de muncă, Ioan Zobu a făcut o primă confesiune la Galeriile de Artă prezentându-și realizările sculptate în lemn.

 

Citeste si:

Facebook Comments