VIDEO! Botoșăneanca care domină sportul minții

La Botoșani, sportul minții este dominat de o tânără de clasa a XI a. Se numește Ioana Zoițanu, este elevă la Colegiul Național A.T. Laurian și este o adevărată campioană în lumea șahului. Are numeroase premii și la ultima competiție la nivel național a reușit să obțină o medalie de bronz, fiind una dintre puținele fete din județ care face performanță în acest sport al minților luminate.

Șahul este considerat un adevărat sport al minților ascuțite. Pentru a câștiga trebuie inteligență, rapiditate în gândire și o viziune aparte. De obicei, este un sport în care bărbații fac de obicei performanță. La Botoșani însă, o tânără de numai 17 ani, Ioana Zoițanu, reușește să uimească prin talentul și inteligența sa în fața tablei de șah. A obținut numeroase premii la competiții naționale și internaționale, dominându-și partenerii de joc. Ultimul premiu, o medalie de bronz a fost la o competiție națională la Olănești, unde a participat cu echipa Colegiul Național A.T. Laurian, acolo unde este și elevă. Ioana a fost singura fată din echipă.

Povestea Ioanei și a șahului a început în urmă cu aproximativ 13 ani, atunci când a început să joace inspirată de tatăl său. Au urmat ani de pregătire dar și primele competiții la nivel local. Ioana spune că lumea șahului este asemănătoare cu viața reală. Fiecare greșeală are repercursiuni iar faptele sunt ireversibile. Acest sport de altfel, subliniază tânăra, este o importantă lecție.

Pentru a face performanță, spune eleva botoșăneancă, este nevoie de talent și multă muncă. Zile întregi de practică individuală și de studiu a unei vaste literaturi de specialitate.

La Colegiul Național A.T. Laurian este un club de șah acolo unde atât Ioana dar și alți tineri pasionați de acest sport se pot întâlni, face schimburi de experiență și se pot antrena.

 

Citeste si:

Facebook Comments