Botoșăneanul care la 17 ani a ajuns citit de americani și canadieni

Botoșăneanul care la 17 ani a ajuns citit de americani și canadieni

Botoșaniul, locul natal al marelui Eminescu, este în continuare un adevărat izvor de talent literar. În orașul nostru cochet de provincie nu există generație fără nume importante în lumea cărții. Iar anul 2018, aparține fără îndoială unui tânăr care trăiește pentru și prin cultură. Are numai 17 ani, scrie cu pasiune și a reușit performanța de a fi citit de peste 10.000 de oameni din Statele Unite și Canada. Mai mult decât atât, a fost recompensat cu un premiu național de literatură și se gândește să scrie o lucrare unicat în România.

Somax TV vă invită să faceți cunoștință în exclusivitate cu Samuel Pascariu Galiano, o tânără speranță a culturii românești.

Samuel Pascariu Galiano sau ”Sami” cum îi spun cunoscuții, are 17 ani și este elev la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Botoșani, la secția de filologie. De altfel nu se află întâmplător la acest profil. Lumea lui Sami este cartea. De când se știe îi place să citească proză, poezie, orice. Și-ar fi dori mereu să scrie, însă nu așternea niciun rând pe foaie. Descătușarea a venit la 14 ani. Pasionat de literatura polițistă clasică și în mijlocul unei furtuni personale, Samuel s-a apucat de scris.Câte un capitol de pe zi, până a încropit o carte, evident cu subiect polițist, de 100 de pagini. După ce și-a terminat cartea și-a făcut într-un final curaj și a trimis manuscrisul editurilor celebre. A fost însă refuzat.

Nu s-a lăsat descurajat și în cele din urmă, cartea numită ”Comisarul” a apărut la o editură botoșăneană. Mai mult decât atât, povestea i-a fost tradusă în limba engleză și oferită online unei edituri. A urmat aproape imposibilul. Vândută în format pdf, cartea adolescentului botoșănean a fost descărcată de peste 10.000 de oameni din Statele Unite și Canada.

Samuel nu a primit niciun ban pentru cartea sa de la cei care au vândut-o. Nu i-a păsat însă că a fost păcălit. Mai degrabă spune acesta s-a bucurat că prima lui carte a fost citită peste Ocean. Mai mult decât atât un interviu cu el, a apărut într-un ziar canadian, destinat comunității românești realizat de profesorul Vania Atudorei. După succesul cu nuvela sa polițistă ”Comisarul”, Samuel s-a apucat și de poezie. În doar câteva luni a reușit să scrie 100 de poezii și a câștigat un premiu național de poezie, ”Porni Luceafărul” la secțiunea debut. Ulterior a apărut și noul volum de poezii, numit ”Ego”.

 Mai mult decât atât, Sami este și un colecționar pasionat, sub îndrumarea renumitului și experimentatului colecționar botoșănean Mihai Cornaci. Sub impulsul acestei pasiuni, Samuel va scoate și cea de-a treia sa carte, unicat în România. Viața lui Samuel este strânsă legată de Bibliotecă și mai ales de cabinetul de numismatică al lui Mihai Cornaci. De 5 ani, Sami își petrece timpul liber în lumea cărților, a monedelor, a timbrelor și a culturii, fiind voluntar la Bibliotecă.

La numai 17 ani,tânărul botoșănean are trei cărți și peste 10.000 de cititori peste ocean.

 

 

Citeste si:

Facebook Comments