VIDEO! Botoșănencele care fac magie cu propriul trup

Corpul uman este o construcție absolut uimitoare, mai ales atunci când este animat de voinţă și talent. Iar școala de contorsionism de la Palatul Copiilor, o adevărată perlă a sportului botoșănean, este dovada perfectă. De aproape 40 de ani într-o mică cameră cu oglinzi a instituției s-au antrenat generații întregi de campioane, tinere care au uimit întreaga lume cu o capacitate uluitoare de a-și remodela trupul și de a face mișcări care sfidează orice lege a fizicii. Deși aproape ignorate la ele acasă, aceste adevărate magiciene ale anatomiei umane, sunt celebre în toată Europa și poartă numele Botoșaniului în toate colțurile lumii.

Aproape oriunde în România dar și în Europa, când se vorbește de contorsionism, acel sport care presupune mișcări incredibile și aparent imposibile ale trupului, Botoșaniul se află pe buzele tuturor. Și asta fiindcă în municipiul reședință de județ, la Palatul Copiilor se află una dintre cele mai faimoase școli de contorsionism de la noi din țară. A fost fondată la finele anului 70 de prefosorul Carmen Belicov, gimnastă și mai apoi antrenoare de gimnastică. Venită tocmai din Teleorman, aceasta a fost convinsă de calitățile uluitoare ale copiilor din Botoșani să dezvolte acest sport la Palatul Copiilor.

Deși a avut la dispoziție doar o simplă cameră de dimensiuni modeste, Carmen Belicov a făcut minuni cu fetele din Botoșani. Le-a antrenat cu pasiune și devotament, reușind să transforme toate greutățile materiale cu care se confruntă și astăzi acest sport, la Botoșani, în cupe, medalii și cel mai important recunoaștere națională și internațională.

Practic în patru decenii școala de contorsionism de la Botoșani a dominat efectiv aproape orice concurs național, devenind un adevărat brand sportiv al Botoșaniului. La ultima competiție națională, organizată luna aceasta la Bârlad tinerele contorsioniste din Botoșani au reușit să câștige totul, inclusiv marele premiu.

În momentul de față, Carmen Belicov antrenează una dintre cele mai de succes generații, mai ales cu un trio formidabil format din Andreea Tucaliuc, Anastasia Crețu și Alexandra Ducan. Fetele au între 13 și 14 ani și au reușit deja să domine competițiile naționale și internaționale.

Andreea Tucaliuc, este o adevărată vedetă internațională participând la numeroase concursuri televizate.Andreea a început să practice contorsionismul de la patru ani și pur și simplu a călcat pe urmele mamei, care a fost gimnastă.Ceea ce o face pe Andreea Tucaliuc un adevărat superstar al acestei ramuri sportive, este mobilitatea, reușind să facă, cu propriul trup,lucruri aproape imposibil de imaginat, dar mai ales grația.

O adevărată campioană dar și o coechipieră foarte valoroasă a Andreei este și Alexandra Ducan. La rândul ei are numeroase premii câștigate, inclusiv un loc I la mondialele din Croația.Alexandra a început contorsionismul de la o vârstă fragedă și muncește enorm pentru rezultatele deosebite pe care le obține. Ambiția este una dintre cele mai importante atuuri ale Alexandrei, ne spune mama acesteia.

De la 5 ani a început să practice acest sport și Anastasia Crețu, o altă copilă talentată care reușește să ducă mai departe faima contorsionismului din Botoșani. Anastasia spune că dincolo de medalii și cupe există satisfacția uriașă a aplauzelor, mai ales atunci când reușesc să impresioneze întreg publicul.

Dincolo de succese, zâmbete și aplauze se află o poveste dură despre muncă, lacrimi și eforturi financiare uriașe din partea părinților. Tinerele se antrenează zilnic, muncesc pe rupte iar părinții scot sume uriașe din buzunare pentru a cumpăra costume și pentru a plăti pentru deplasările costisitoare din țară și străinătate. O altă durere este aceea că pe plan local, la ele acasă tinerele contorsioniste nu sunt foarte cunoscute. Sunt mai faimoase în străinătate și în țară decât la Botoșani.

Totodată toate sportivele din lot sunt și premiante la școală. Majoritatea au 10 pe linie. Andreea Tucaliuc a terminat clasa a VIII a cu media generală pe toți anii de studiu, 9.50. La rândul ei Alexandra Ducan, are 10 pe linie.

Citeste si:

Facebook Comments