Botoșăneni care parcurg 30 de kilometri pentru o cană de apă

Pare greu de crezut dar în Botoșaniul secolului XXI, există oameni care pentru un pahar cu apă sunt nevoiți să parcurgă și câte 30 de kilometri.

Este o realitate cruntă a familiilor care trăiesc în blocurile din comuna Dângeni. Deși trăiesc în apartemente asemeni orășenilor, la robinete nu curge nici măcar o picătură de apă. Spală cu ce pot scoate din fântâni, însă pentru a-și potoli setea sunt nevoiți să aducă apă potabilă tocmai de la izvoarele din municipiul Botoșani.

În comuna Dângeni sunt trei blocuri cu apartamente în care locuiesc 30 de familii. Sunt pensionari, profesori dar și alți slujbași angajați pe teritoriul localității.

În aparență sunt feriți de greutățile lumii rurale și beneficiază de condiții ca la oraș. În realitate însă, oamenii care trăiesc în acest blocuri, se confruntă cu lipsa cruntă a apei. Locatari precum Eliza Rotărescu pentru un pahar cu apă se duc la 30 de kilometri depărtare,tocmai în municipiul Botoșani. Și asta fiincă apa de la fântâni, pe care o folosesc la spălat, nu este bună de băut.

Nu este ușor nici măcar să-și facă treburile în gospodărie. Pentru câteva haine murdare, este nevoită să care bidoane cu apă de la fântână, în apartament.

În aceeași situație se află și Elena Cuciureanu. Are un venit de doar 600 de lei și când merge la controalele medicale din municipiul Botoșani, se înarmează cu zeci de bidoane cu apă. Pentru spălat se chinuie tot cu apa din fântâni.

Autoritățile locale spun că au fost făcute toate demersurile pentru aprovizionarea cu apă, inclusiv a blocurilor. Mai mult decât atât au fost făcute branșamentele și a fost trasă rețeaua de apă, chiar până la blocuri.

Edilul Dângeniului, spune că singura problemă este alimentarea propriu-zisă a apartamentelor.

Acesta precizează că deși inițial locatarii au fost încântați de faptul că vor beneficia de apă în apartamente, mai apoi când au aflat de costurile instalațiilor, s-au răzgândit.

Locatarii spun că sunt dispuși să cheltuie 600 de lei pentru țevi și branșamentele din apartamente, doar că există și oameni, în special pensionarii care nu și le permit.

Edilul din Dângeni spune că Primăria nu poate suporta cheltuielile branșamentelor din apartamentele proprietate personală și că va face în continuare demersuri pentru a-i convinge pe locatari să se constituie într-o asociație de locatari.

 

Citeste si:

Facebook Comments