Botoșănenii, campioni la robotică

Botoșănenii, campioni la robotică

De aproape un deceniu, botoșănenii fac legea într-un domeniu al viitorului. Elevii din cadrul cercului de robotică de la Palatul Copiilor, dețin supremația în România, în această lume a circuitelor, soft-urilor și a științei pure.Cu roboții făcuți în laboratoarele din Botoșani, inclusiv cu ajutorul puștilor geniali de clasa a III a, copiii profesorului Luisian au uimit întreaga țară și în acest an la o nouă competiție care a decis titlul național.

Trăim într-un județ care ține topul rușinii în multe domenii. Suntem campioni la sărăcie,la case cu wc-ul în fundul curții și la drumuri ciuruite. Avem însă genialitatea sădită parcă în ADN. Iar acest lucru nu o dovedesc doar uriașele personalități ale trecutului, născute pe meleaguri botoșănene ci și elevii de astăzi care excelează în domenii ale viitorului. La Palatul Copiilor, la cercul de robotică coordonat de profesorul Grigore Luisian, știința și spiritul competitiv sunt cultivate de la vârste fragede. De aproape 10 ani, copiii coordonați de profesorul de robotică realizează circuite complicate, aplică soft-uri despre care mulți dintre noi nici măcar nu știm că există și construiesc de la zero roboți complicați pentru diverse competiții. De alfel, priceperea puștilor pasionați de robotică de la Palatul Copiilor a făcut ca cercul profesorului Luisian să domine de 9 ani acest domeniu, la nivel național.

În acest an, elevii de la robotică și-a adjudecat titlul la Târgoviște în cadrul unei competiții naționale, la care au participat echipe din 12 județe ale țării. Evident botoșănenii au dominat competiția de la un capăt la celălalt. De altfel profesorul botoșănean le-a sădit încă de la început, copiilor prezenți la cerc această mentalitate de învingători.

Printre membrii echipajului se află și un puști minune. Are doar 11 ani și face robotică de numai un an. Cu toate acestea are deja numeroase locuri 1 și 2 la competiții.Tudor s-a îndrăgostit de robotică și cu o îndemânare uluitoare reușește să-și facă proprii roboți. În echipă sunt și veteranii. Printre aceștia și Alexandru care se află deja la al patrulea an de robotică.

Deși pare un domeniu al bărbaților, la Palatul Copiilor, de robotică se ocupă și o fată. Se numește Tamara Sauciuc are 14 ani și se vede lucrând toată viața în acest domeniu. De altfel este foarte pricepută la proiectare și este un membru valoros al echipei.

De altfel profesorul Grigore Luisian spune că robotica deobicei schimbă viața acestor copii. Evident, în bine. Majoritatea ajung să lucreze în domeniu.

 

Citeste si:

Facebook Comments