Botoșănenii care vor să plece la muncă în străinătate pot obține un atestat de experiență profesională

Botoșănenii care vor să plece la muncă în străinătate și să lucreze în același domeniu ca în țară ,pentru un venit mai mare, pot obține un atestat de experiență profesională care îi ajută în acest sens și care le conferă aceleași drepturi ca oricărui cetățean european. Puțini sunt, însă, cei care știu că există o lege prin care se poate obține un certificat care atestă și recunoaște experiența și pregătirea profesională dobândită, în țările Uniunii Europene, În Elveția dar și în statele din Spațiul Economic European ce nu sunt membre UE. Iar printr-un ordin al ministrului muncii, dat în luna ianuarie a acestui an au fost stabilite noi reguli.

Cei care sunt interesați să obțină acest atestat trebuie să se adreseze Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială din județul Botoșani cu o serie de documente. Cerere tip, document de identitate, certificatul de naștere, certificat de căsătorie și o declarație pe proprie răspundere, dată în fața unui notar, însoțită de documentele justificative necesare.

Pentru a obține , însă, acest atestat solicitanții trebuie să îndeplinească o serie de condiții. Dosarul depus va fi evaluat de către o comisie din cadrul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială. Deși legea există de mai multă vreme puțini au fost cei interesați să obțină acest certificat.

Procedura este valabilă atât pentru persoanele fizice care vor să lucreze în UE, SEE sau Elveția ca salariați sau ca lucrători independenți. În lista activităților ce pot fi desfășurate în străinatate în baza atestatului se regăsesc și fabricare și prelucrarea materialelor textile, producția de mobilă din lemn, lucrări de instalații, servicii de spălătorie sau gospodărești dar și producerea vinului și construcțiile.

Citeste si:

Facebook Comments