Botoșaniul îl sărbătorește pe geniul patriot al istoriei românești

Au trecut 147 de ani de la naștere lui Nicolae Iorga

Botoșaniul își aniversează unul dintre cei mai geniali fii ai săi. La sfârșitul acestei săptămânii se comemorează 147 de ani de la naștere istoricului, patriotului și omului politic Nicolae Iorga,un fiu al Botoșaniului care a purtat faima României în toată lumea, prin vasta și prețioasa sa operă științifică. Botoșănenii i-au dedicat trei zile de sărbătoare, cu simpozioane, expoziții și manifestări comemorative.

Acțiunile dedicate lui Nicolae Iorga au început la Casa Memorială ”Nicolae Iorga” din municipiul Botoșani, acolo unde au fost depuse flori la bustul istoricului dar au fost interpretate și melodii corale de elevii Liceului Pedagogic, care poartă numele marelui om de știință botoșănean.

Totodată muzeografii dar și specialiștii botoșăneni, spun că este un prilej potrivit de a onora memoria marelui botoșănean și de a-i cunoaște îndeaproape munca. La eveniment au participat zeci de elevi, care au primit explicații și o scurtă prezentare a vieții și operei marelui istoric.

De altfel elevii de la Liceul Pedagogic susțin că sunt mândri că învață într-o instituție de învățământ care poartă numele omului de știință botoșanean, considerându-i viața un exemplu de urmat și pentru generațiile viitoare.

Muzeograful de la Casa Memorială Nicolae Iorga, anunță totodată că botoșănenii pot vizita, în weekend, gratuit acest muzeu dedicat lui Iorga și familiei sale, bucurându-se totodată și de o serie de surprize.

Nicolae Iorga s-a născut pe 5 iunie 1871, la Botoșani în familia lui Nicu Iorga, un celebru avocat botoșănean. A fost considerat un copil genial, fiind mai apoi de-a lungul vieții, cunoscut în toată lumea ca istoric,filosof,om politic,academician și profesor universitar. Și-a sărbătorit mereu ziua de naștere conform calendarului pe stil nou, adică pe data de 18 iunie.

Citeste si:

Facebook Comments