Botoșaniul sufocat de gunoaie

Gropile de gunoi sunt prea pline iar zeci de comune nu au unde să depoziteze deșeurile

Problemă urât mirositoare în județul Botoșani. Peste 50 de comune din județ riscă să se sufoce sub tone de gunoi. Și asta fiindcă firmele care ridică gunoiul menajer de pe la casele oamenilor și din containerele publice nu mai au unde să-l depoziteze. Aproape toate gropile de gunoi din județ sunt peste capacitate. La Săveni de exemplu, mașinile încărcate ochi cu gunoi au stat ore în șir în fața barierelor închise.

Autoritățile, inclusiv primarul de Săveni dar și reprezentanții de la Garda de Mediu, spun că nu mai pot primi nici măcar un gram de gunoi. Groapa suprasolicitată riscă să afecteze rețeaua de curent electric.

De altfel, reprezentanții firmei E-ON au impus primăriei Săveni să reducă nivelul gunoiului, care riscă să ajungă pe ogoarele oamenilor.

În aceste condiții, în aproape tot județul, gunoiul a rămas neridicat, pubelele gem sub presiunea deșeurilor iar primarii sunt disperați.

Oamenii la rândul lor sunt nemulțumiți. Plătesc pentru ridicarea gunoiului, iar acesta continuă să zacă în fața porților. Mai mult decât atât deșeurile constituie o sursă permanentă de infecție.

Județul Botoșani beneficiază și de o rampă ecologică, dotate după ultimele standarde ale Uniunii Europene, dar la nici doi ani de la inaugurare, aceasta nu este funcțională. De altfel deschiderea acestei rampe ar soluționa problema gunoiului care se acutizează la Botoșani. Totodată problema gunoiului riscă să devină subiect electoral la Botoșani.

Citeste si:

Facebook Comments