VIDEO! Bugete aprobate cu vorbe în vânt

Ședința de Consiliu Local de astăzi a debutat cu un lung șir de contraziceri pe marginea bugetelor societăților subordonate Consiliului Local, respectiv: Modern Calor, Urban Serv, Eltrans și Locativa. După o oră de discuții în contradictoriu, cu o simplă apăsare de buton, bugetele au fost aprobate iar practic toate discuțiile s-au dovedit a fi doar pierdere de timp.

La fiecare început de an, consilierii locali aprobă bugetele propuse de societățile aflate în subordine. Teoretic, este vorba de bugete orientative, creionate doar pentru ca unitățile să poată funcționa pentru că primăria nu dispune de fondurile necesare cerute de societăți. Discuțiile asupra acestui subiect au fost deschise de Eugen Țurcanu. Acesta a sesizat câteva neconcordanțe între bugetul local, aprobat pe 15 februarie și bugetul propus de societăți.

Primarul municipiului a întărit cele precizate de consilierul liberal, ba mai mult a subliniat faptul că societățile stau cu mână întinsă după subvențiile încasate de la primărie, respectiv Modern Calor și Eltrans, fără a depune minim de efort pentru a supraviețui din resurse proprii.

Practic, Primăria nu are în prezent suficiente resurse financiare pentru a subvenționa aceste societăți. Prin vocea viceprimarului Cosmin Andrei, social democrații au spus scurt pe doi că ei vor aproba bugetul în forma propusă de societăți.

Unul dintre consilierii liberali a insistat asupra faptului că prin subvenționarea la căldură și la transportul în comun, se produce practic o discriminare între cetățenii acestui oraș.

S-a cerut practic o regândire de acordare a subvenției în condițiile în care, Modern Calor obține venituri din producerea energie termice și din vânzarea de energie electrică. În plus, societatea de termoficare nu depune niciun efort pentru a recupera restanțele de la populație care însumează 7 milioane de lei, practic suma pe care primăria o acordă pentru subvenționarea celor peste 11 000 de botoșăneni racordați la Modern Calor.

A binevoit să participe la ședință și directorul Modern Calor, Dan Sandu care este cercetat penal de DNA pentru abuz în serviciu. Relaxat, acesta a explicat că subvenția se acordă prin hotărâri de Consiliu Local.

Una peste alta, întreg orașul, botoșăneni care nu sunt clienți Modern Calor ci au centrale proprii de apartament, suportă partea de subvenție pentru cei aproximativ 11 000 de consumatori Modern Calor.

După o oră de discuții, consilierii locali au aprobat bugetele societății. Rămâne o enigmă ce se va întâmpla în condițiile în care Primăria nu va avea suficiente fonduri să le subvenționeze.

Citeste si:

Facebook Comments