Burse de 15 mii de euro pentru absolvenții cu rezultate de excepţie

Burse de 15 mii de euro pentru absolvenții cu rezultate de excepţie

Absolvenţii de liceu promoţia 2016, care au obţinut în ultimii doi ani premii și medalii la olimpiadele internaţionale sau în competiţiile globale de inovare, pot aplica pentru programul „Bursa tânărului cercetător”, în cuantum de 15 mii de euro. Principala condiţie este ca aceştia să-şi continue pregătirea într-o instituţie de învăţământ superior din România.

„Bursa tânărului cercetător” oferă absolvenţilor de liceu cu rezultate de excepţie oportunitatea de a primi finanţare pentru continuarea studiilor într-una din instituţiile de învăţământ superior din România. „Nu este o bursă de educaţie, ci este o bursă pentru un foarte tânăr cercetător. Deşi bursa există de trei ani, în acest an nu a fost nici o ofertă, pentru că nu a fost anunţat concursul. S-au dat 14 burse acum doi ani și 11 acum trei ani”, anunţa, recent, ministrul educației și cercetării, Adrian Curaj. Cuantumul bursei este de 15.000 de euro pentru 24 de luni, la care se adaugă suplimentar 2.000 de euro pentru participarea la evenimente ştiinţifice internaţionale de referinţă, în domeniul ales de tânăr, pentru activitatea de cercetare. În acelaşi timp, în funcţie de rezultatele obţinute, există posibilitatea prelungirii bursei cu maximum 18 luni, pentru care se acordă o bursă de 10.000 de euro şi, suplimentar, 1.000 de euro pentru mobilitate. Pentru absolvenţii de liceu promoţia 2016, cererile de acordare a bursei se primesc în perioada iulie – august 2016, iar termenul-limită pentru depunerea cererilor de acordare a burselor este 31 august 2016, ora 16:00, pe platforma online http://uefiscdi-direct.ro/. Pentru a fi declaraţi eligibili, absolvenţii 2016 trebuie să se încadreze în timpul de aplicare menţionat, să se înscrie în vederea continuării studiilor la una din universităţile din România şi să fi obţinut în ultimii doi ani de liceu premii și medalii de aur, argint sau bronz la olimpiadele internaţionale sau în competiţii internaţionale/globale de inovare.

Documente necesare

Totodată, aplicanţii trebuie să fi reprezentat România în competiţiile internaţionale la care a primit premii. „Noi nu oprim mobilitatea tinerilor, ci doar încercăm să le oferim o alternativă celor buni, care vor să rămână în România. Eu cred că este o investiţie extraordinară, pe care am gândit-o în perspectivă, în timp şi cu implicaţii mai mari”, a mai precizat ministrul Adrian Curaj. Printre documentele ce vor fi încărcate pe platforma online se numără scrisoarea de intenţie a candidatului, diplomele obţinute, adeverinţă de student, precum şi „acordul universităţii-gazdă şi acceptul laboratorului, dacă este cazul, privind desfăşurarea de către beneficiarul bursei a unei activităţi de cercetare în laboratoarele universităţii, asigurarea îndrumării necesare, precum şi a accesului la infrastuctura de cercetare adecvată, cel puţin pe perioada de acordare a bursei”. De asemenea, lista olimpiadelor internaţionale, la care aplicanţii trebuie să fi obţinut premii sau medalii, este disponibilă la adresa online amintită mai sus. Pentru absolvenţii promoţiei 2015, care au aplicat în luna mai a acestui an, rezultatele vor fi făcute publice până la sfârşitul acestei luni. Lista cererilor de acordare a bursei acceptate la finanţare pentru aplicanţii din sesiunea iulie – august 2016 va fi afişată în luna septembrie 2016, iar bursa va fi acordată începând din octombrie.

 

Sursa: ziarullumina.ro

Citeste si:

Facebook Comments