VIDEO! Câinele care suplinește lumina ochilor

Dacă pentru orice om câinele este cel mai bun prieten, pentru nevăzători poate deveni chiar lumina ochilor. Iar acest lucru este demonstrat din plin de câini antrenați să devină ghizi pentru orbi. Un astfel de patruped a fost prezentat astăzi și la Botoșani, de o asociație din România, ca o șansă de integrare în societate a nevăzătorilor.

Reprezentanții Asociației ”Light into Europe” au prezentat astăzi la Botoșani beneficiile unui câine ghid. Propriu-zis este vorba de un câine antrenat special pentru a conduce un nevăzător.

La eveniment au participat și nevăzători din Botoșani și Suceava. Un tânăr a fost invitat chiar să încerce să meargă ghidat de un astfel de câine special antrenat. Acesta știe să evite obstacolele, să găsească locuri de odihnă și să ajute la traversarea trecerilor de pietoni în siguranță.

Pentru nevăzători, câinele ghid nu este doar cel mai bun prieten dar și cheia către independență. Cel puțin asta ne mărturisește Alina, o nevăzătoare din Suceava.

Câinii ghizi sunt oferiți gratuit nevăzătorilor de Asociația ”Light into Europe”.

Singura problemă în cazul câinilor ghid este cea ridicată, din păcate, de mentalitatea existentă în România. De exemplu, nevăzătorilor le poate fi interzis accesul în magazine sau restaurante cu un câine ghid.

De altfel, chiar în restaurantul unui hotel din Botoșani câinelui ghid i-a fost interzis accesul. Și asta în condițiile în care acest animal este complet dresat și are un rol aparte.

Citeste si:

Facebook Comments