Cardul de Sănătate, iar defect. Cine profită şi cine nu

Cardul de Sănătate, iar defect. Cine profită şi cine nu

Deşi se anunţa a fi unul dintre cele mai importante proiecte din ultimii ani, cardul de sănătate, acceptat cu reticenţă de medici, în special de cei de familie, le dă bătăi de cap tot mai mari celor din sistem. Săptămâna trecută, sistemul a funcţionat doar câteva ore, joi, după care a căzut iar, spre disperarea doctorilor şi a pacienţilor.

De mai bine de o lună, cardul de sănătate îi duce în pragul disperării pe medicii de familie, cei care nu au fost de acord de la bun început cu acest instrument electronic. Bănuiau încă de atunci că sistemul informatic nu va funcţiona în parametri normali, îngreunându-le, astfel, activitatea de zi cu zi. Însă dacă la început cei mai vocali cu privire la disfuncţionalităţile din sistem au fost medicii de familie, rând pe rând, doctorii din spital şi farmaciştii li s-au alăturat în acest protest continuu faţă de nefuncţionarea platformei informatice a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Chiar dacă admit că sistemul informatic e plin de „bube”, autorităţile sunt încă în stadiul de negociere al contractului de mentenanţă pentru cardul de sănătate. Între timp, de pierdut au, înainte de toate, pacienţii, iar medicii afirmă, răspicat, că au pierdut şirul zilelor în care sistemele informatice nu funcţionează. „Tinde să devină aceasta normalitatea”, explică doctorul Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF).

Cardul a funcţionat câteva ore într-o săptămână

Săptămâna trecută, de pildă, cardul de sănătate a funcţionat doar joi, însă strict pentru câteva ore. De luni până miercuri, sistemul a fost blocat, unii pacienţi beneficiind de servicii medicale offline. Vineri, sistemul a dat erori. Din nou, spre disperarea medicilor de familie, care susţin că asiguraţilor le este încălcat dreptul la servicii. „În continuare nu putem valida serviciile efectuate, nu putem elibera reţete în sistem offline, nu putem face raportarea serviciilor pentru luna octombrie şi nu putem elibera decontul serviciilor efectuate. Ne pierdem nopţile încercând să validăm munca de peste zi şi să urcăm în sistem reţetele eliberate offline”, a explicat medicul de familie Rodica Tănăsescu.

Citiți continuarea articolului pe www.adevarul.ro

Citeste si:

Facebook Comments