Cardul de sănătate “înghite” alţi bani. Licitaţie pentru servicii de mentenanţă

A devenit obligatoriu la 1 septembrie 2015, dar nicio firmă IT nu a asigurat până acum servicii de mentenanţă pentru el. Vorbim despre cardul de sănătate, de care medicii s-au plâns de nenumărate ori. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a anunţat însă că va demara o licitaţie pentru servicii de mentenanţă în valoare de aproape 19 milioane de lei fără TVA. A doua, după ce la prima nu s-a prezentat nicio firmă.

Sute de mii de români au stat săptămâni întregi la cozi la casele judeţene de asigurări de sănătate pentru a intra în posesia cardurilor. Unii, abia operaţi, în cârje sau în scaunul cu rotile pentru că medicii au refuzat să le facă tratamentul în lipsa cardului.

18,8 milioane de lei. E suma pusă la bătaie de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pentru mentenanţa sistemului informatic al cardurilor de asigurări de sănătate, suportul tehnic şi serviciile de help desk pe trei ani. Contractul iniţial, de 87 de milioane de lei fără TVA, nu acoperea decât o mică parte din serviciile de suport. Nimeni de la CNAS nu a explicat de ce. Casa a anunţat prima dată în iunie anul trecut că va organiza o astfel de licitaţie, dar suma era mai mică: 9,5 milioane de lei! Şi nu s-a prezentat nimeni.

CNAS a mai lansat o licitaţie de 8,3 milioane de lei fără TVA pentru serviciile de mentenanţă, administrare şi suport tehnic pentru Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate. Şi despre această componentă, medicii şi pacienţii s-au plâns de nenumărate ori că nu funcţionează. De exemplu, unii copii, deşi asiguraţi prin lege, apar în sistem ca neasiguraţi.

 

Sursa: realitatea.net

Citeste si:

Facebook Comments