VIDEO! Căruța cu cai, mijlocul de transport de la oraş

Pare greu de crezut dar în județul Botoșani, în secolul XXI, există un adevărat ”oraș al căruțelor”.

Este vorba despre Flămânzi, teoretic o localitate urbană din anul 2004. Pentru flămânzeni,în plină eră a automobilelor, căruța cu doi cai putere bine înhămați la atelaj este mijlocul de transport dar și utilajul agricol indispensabil.

Și nu este un moft excentric al localnicilor ci o necesitate izvorâtă din tradiție dar mai ales din sărăcie.

În anul 2012, așa cum arată statistiscile, la Flămânzi, un sat devenit oraș în 2004, căruțele erau mai numeroase decât mașinile.

În special pentru localnicii trecuți de prima tinerețe, căruța este mijlocul de transport indispensabil. Oamenii în vârstă nici nu se gândesc să folosească orice altceva. Îi ajută să meargă la moară, să care cumpărăturile de la târg și să să-și facă treburile de zi cu zi. Pentru acești flămânzeni automobilul este un lux inutil.

Totodată mulți localnici spun că acest mijloc de transport este folosit și din cauza sărăciei. Automobilele sunt scumpe, iar întreținerea și carburantul costă mult.

Totodată atelajul hipo, devine util atunci când oamenii au de mers la câmp sau de străbătut ulițe înfundate și denivelate.

Autoritățile locale spun că tradiția utilizării căruțelor a rămas la Flămânzi chiar dacă localitatea a devenit oraș.

Automobilele au început să recupereze teren în fața atelajelor hipo abia în ultimii ani. Și asta datorită tinerilor plecați la muncă în străinătate sau a afacerilor care au început să se dezvolte în zonă.

De altfel orașul Flămânzi este probabil singura localitate urbană care va avea un drum special pentru căruțe. Numărul mare de atelaje hipo dar și legea care nu permite acestora să circule pe drumul național a dus la această investiție.

Datorită numărului mare de căruțe, la Flămânzi încă supraviețuiește un meșteșug dispărut în alte localități urbane.

Este vorba despre potcovărie.

La Flămânzi își mai desfășoară încă activitatea doi potcovari, cu suficienți clienți cât să-și câștige traiul de zi cu zi.

Citeste si:

Facebook Comments