Ce trebuie să faceți să nu cădeți victime ale infractorilor

Ce trebuie să faceți să nu cădeți victime ale infractorilor

Joi, 16 februarie, la nivelul judeţului Botoşani, a fost iniţiată o acţiune pentru prevenirea şi descoperirea faptelor de natură penală, pentru prevenirea victimizării persoanelor vulnerabile şi identificarea infractorilor din alte judeţe care comit infracţiuni pe raza judeţului Botoşani.

La acţiune au participat 65 de poliţişti.

Poliţiştii au legitimat peste 250 de persoane şi au controlat în trafic peste 300 de autovehicule. Totodată, au fost aplicate 70 de sancţiuni contravenţionale în cuantum de 17.200 lei, au fost confiscate 1400 de ţigarete şi 70 de litri de băuturi alcoolice a căror provienienţă nu a putut fi justificată.

Prezentăm câteva măsuri eficiente care îi descurajează pe acești infractori, dar care pot conduce și la identificarea cât mai rapidă a celor care comit astfel de furturi. Aceste reguli sunt destinate în special celor care locuiesc în mediul rural, dar nu numai.

CE TREBUIE SĂ ȘTIŢI:
1.Mai întâi, bat la porțile cetățenilor sub diverse pretexte:
-sunt vânzători ambulanți și oferă diverse bunuri spre vânzare (pături, articole de îmbrăcăminte etc.)
-solicită achiziționarea unor produse obținute în gospodăria proprie, în baza unor anunțuri existente la poarta sătenilor (ex.: vânzare băuturi alcoolice, lapte, brânzeturi etc.)
-pretind că sunt reprezentanți ai unor instituții publice și oferă diverse informații, ajutoare pentru bătrâni;
-solicită schimbarea unei bancnote de valoare mare în bancnote cu valoare mai mică;
-doresc achiziţionarea de cupoane de călătorie ;
-alte “povești” menite a facilita interacțiunea cu potențiala victima și comiterea infracțiunii
2.Observă unde își ține banii victima – corp de clădire, camera, locul în cameră, etc);
3.Distrag atenția victimei și dacă reușesc, sustrag în acel moment banii. De obicei, infractorii lucrează în grup – în timp ce unul dintre ei discută cu victima, celălalt comite furtul. În alte situații, victima este trimisă să aducă diverse bunuri din curte sau casă, furtul fiind săvârșit în acele momente.
4.Dacă nu reușesc să comită furtul în acel moment, hoții se întorc pe timp de zi sau de noapte în încercarea de a-și finaliza acțiunea infracțională.

CE TREBUIE SĂ FACEŢI:
-să fiţi atent la persoanele străine de localitatea dvs, mai ales dacă observaţi că bat la porțile oamenilor sub diverse motive;
-rețineţi semnalmentele acestora, precum și alte aspecte cum ar fi bunurile pe care le vând sau autoturismul cu care se deplasează;
-nu permiteţi accesul în curte sau în locuinţă persoanelor străine de localitatea dvs. sau vânzătorilor ambulanţi care oferă diverse servicii (vopsit acoperișul locuinței, montare jgheaburi, burlane,achziționarea de fier vechi, etc) sau bunuri spre vânzare (pături, articole de îmbrăcăminte etc.)
-nu oferiţi informaţii necunoscuţilor despre bunurile pe care le deţineţi sau despre vecini, nici măcar celor care susţin că sunt reprezentanţii unor instituţii, dar nu pot face această dovadă!
-discutaţi permanent cu rudele și vecinii care sunt în vârstă și reamintiţi-le regulile de siguranță personală și cui trebuie să acorde accesul în curte și locuință;
-anunțaţi imediat autoritățile locale (poliția, primăria) atunci când observaţi persoane/comportamente suspecte sau când aflaţi de comiterea unei infracțiuni.

Apelăm totodată la persoanele care au rude apropiate care se încadrează în profilul victimelor acestui tip de infracţiune, să ia legătura cu acestea și să le prevină asupra modului de operare folosit de către infractori, pentru a nu cădea în “plasa” acestora.

Dacă situaţia o impune, nu ezitaţi să apelaţi 112 – apelul unic de urgenţă !

Citeste si:

Facebook Comments