Cea mai tânără mamă din județul Botoșani. La 13 ani crește un copil

La vârsta de 13 ani, în anul 2016, copilele merg la școală, își fac prieteni și se joacă.

Nu toate însă. Pentru Ana Maria, o tânără din Balta Roșie, un cătun uitat de lume din județul Botoșani, la 13 ani copilăria a luat sfârșit.

În urmă cu trei luni, în timp ce fetele de vârsta ei începeau un nou an de școală cu provocări și bucurii, Ana Maria, fetița din Balta Roșie dădea naștere unui băiețel.

Astăzi nu se joacă, nu ascultă muzică și nu leagă prietenii. Este un copil care leagănă un alt copil, într-o cămăruță mică, fără lumină și fără niciun fel de utilități.

Balta Roșie, este un cătun situat la doar câțiva kilometri de orașul Flămânzi.

Cu toate acestea pare un loc aflat la capătul pământului. Drumul denivelat și sinistru pare să ducă nicăieri. Câteva case înghesuite în mijlocul dealurilor, acesta este tot satul. Aici nu curge apă potabilă, nu există curent electric și nici o urmă de civilizație. Aici trăiește Ana Maria o tânără care mai are câteva luni până va putea să-și facă buletin. Cu toate că este o copilă, a învățat deja ce înseamnă viața cu toate greutățile ei.

La vârsta la care alte copile se joacă, Ana Maria este mamă.

L-a născut pe Marian acum trei luni, un băiețel frumos și sănătos. Este rodul iubirii ei cu un alt băiat din sat, Alexandru, de 21 de ani. Tânărul și-a recunoscut copilul imediat și a decis să locuiască împreună cu Ana Maria sub acel acoperiș ca soți și soție. Tânăra din Balta Roșie nu știa nimic despre creșterea unui copil.

Dar spune că nevoia a învățat-o.

S-a speriat când a aflat că la 12 ani, în clasa a VI a, este gravidă. Și-a ascuns cât mai bine sarcina de rușina părinților și a vecinilor. Dar cu toate acestea nu s-a gândit nicio clipă să renunțe la pruncul din pântecele ei. Acum spune că este fericită că-l are, deși copilăria ei a luat sfârșit.

Părinții au certat-o dar într-un final i-au dat binecuvântarea.

Au semnat inclusiv că sunt deacord ca Ana Maria să locuiască cu tatăl copilului. Trăiasc de atunci într-o cameră scundă și înghesuită oferită de tatăl Anei Maria. Au doar un cuptor, un pat și câteva scăunele. În casă este mai mereu întuneric. Nu au apă și gaz. Niciun fel de utilități. Și se descurcă din ce apucă. Alexandru, capul familiei, lucrează cu ziua pentru a-i întreține.

Când Alexandru este plecat la muncă, de tânăra mamă și de copilul acesteia are grijă Vasile, fratele mai mic al Anei Maria. Are 12 ani și este deja unchi. Și-a luat însă rolul în serios.

Ana Maria a născut la Maternitatea Botoșani, iar medicii spun că o sarcină pentru o fată de 13 ani reprezintă o traumă. O experiență care ar putea să îi creeze probleme de sănătate mai târziu. Conform statisticilor Ana Maria nu este singura mamă minoră, care a născut în 2016.

În total au fost 97 de tinere cu vârste cuprinse între 13 și 17 ani care au adus pe lume copiii.

Ana Maria și Alexandru visează la o viață mai bună. Sunt doi părinți fericiți care însă și-ar dori o casă mai mare, lumină și alte lucruri necesare.

Ana Maria vrea chiar să se întoarcă la școală, după ce Marian va învăța să mânânce și se va reuși să se țină pe picioare.

Citeste si:

Facebook Comments