Cei care angajează elevi și studenți pe perioada vacanței primesc de la stat un stimulent financiar

Cei care angajează elevi și studenți pe perioada vacanței primesc de la stat un stimulent financiar

Angajatorii care încadrează în muncă elevi și studenți pe timpul vacanțelor pot să beneficieze de un stimulent financiar lunar din partea statului. În articol puteți consulta condițiile care trebuie îndeplinite, dar și câți bani acordă statul în acest caz.

Reglementările în vigoare stabilesc că angajatorii pot să primească de la stat, lunar, un stimulent financiar în valoare de 50% din indicatorul social de referință în vigoare, acordat din bugetul asigurărilor de șomaj, pentru fiecare elev și student încadrat în muncă.

Având în vedere că, și în 2016, ISR este în cuantum de 500 de lei, este vorba de o sumă de 250 de lei pe care cei care încadrează în muncă elevi și studenți o vor primi lunar.

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) menționează, într-un comunicat de presă publicat recent pe site-ul oficial, că angajarea elevilor şi studenţilor se poate realiza pe perioada vacanţelor, iar stimulentul financiar se poate acorda pentru o perioadă de maximum 60 de zile lucrătoare într-un an calendaristic, pentru fiecare elev şi student pentru care s-a încheiat contract individual de muncă.

Conform dispozițiilor în vigoare, diferenţa dintre stimulentul lunar acordat şi salariul realizat este suportată de către angajator din fonduri proprii.

ANOFM a mai declarat că de stimulentul financiar lunar prevăzut mai sus vor beneficia doar angajatorii care încadrează în muncă elevi şi studenţi în baza:

unui contract individual de muncă pe durată determinată, egală sau mai mică decât durata vacanţei, încheiat în condiţiile legii, cu normă întreagă sau, după caz, cu timp parţial;
unui contract de muncă temporară, numai dacă durata misiunii de muncă temporară este egală sau mai mică decât durata vacanţei.
„În cazul tinerilor în vârstă de până la 18 ani, contractul individual de muncă încheiat cu durata timpului de muncă de 6 ore pe zi şi de 30 de ore pe săptămână se consideră încheiat cu normă întreagă”, atrage atenția ANOFM.

Pentru a beneficia de acordarea stimulentului financiar, angajatorii trebuie să încheie o convenţie cu agenţia pentru ocuparea forţei de muncă judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, în termen de 30 de zile de la data angajării elevilor şi studenţilor.

Potrivit instituției citate, suma care reprezintă stimulentul financiar se deduce de către angajator din contribuţia de asigurări pentru şomaj datorată de acesta, pe care este obligat, conform legii, să o vireze lunar în contul bugetului asigurărilor pentru şomaj.

Vă reamintim că, la ora actuală, nu beneficiază de stimulentul financiar nici angajatorii care încadrează în muncă elevi şi studenţi anterior datei de începere a vacanţei stabilite potrivit legii, pentru elevii şi studenţii respectivi, nici angajatorii care au beneficiat, pentru aceștia, de stimulentul financiar prevăzut în lege pentru o perioada de 60 de zile lucratoare în cursul anului calendaristic.

Pentru mai multe detalii click aici!

 

Sursa: avocatnet.ro

Citeste si:

Facebook Comments