Cele mai frumoase meșteșuguri românești reînviate la Botoșani în casa meșterului cu mâini de aur

Cele mai frumoase meșteșuguri românești reînviate la Botoșani în casa meșterului cu mâini de aur

Cele mai frumoase meșteșuguri românești sunt reînviate în casa artistului cu mâini de aur.

În satul Hulub, un mic cătun din comuna Dângeni a fost inaugurată astăzi o tabără de creație populară în casa renumitului cioplitor în lemn Maricel Apalaghiei. Zeci de copii învață de la adevărați păstători ai moștenirii culturale românești cum să împletească, să creeze straie populare și mai ales cum să îmblânzească lemnul și să-l încarce cu o simbolistică aparte. Este un proces aproape ritualic de transmitere către noile generații a unor meșteșuguri și obiceiuri tradiționale parte a moștenirii seculare a poporului român. În gospodăria țărănească a lui Maricel Apalaghiei, în cerdacurile minunat lucrate, pe laițe și buturugi ca bătrânii de altădată, micii meșteșugaride pretutindeni interesați de vechile tradiții sunt învățați să transforme,sfoara,lemnul și orice material de altădată în adevărate bijuterii. Evenimentul se află la prima ediție și este organizat cu sprijinul Școlii Populare de Artă, fiind prima tabără de creație populară din ultimii 26 de ani.

Casa maestrului cioplitor Apalaghiei nu a fost aleasă întâmplător pentru a găzdui acest eveniment. Localnicul din Hulub este recunoscut în toată țara pentru modul în care reușește să transforme bucata de lemn în operă de artă. În propria casă de altfel ține frecvent lecții tuturor copiilor care vor să învețe meșteșugurile tradiționale. Acasă la meșterul Apalaghiei copii vor învăța să cioplească, să țeasă și să împletească. Vor ține practic în viață o moștenire culturală de sute de ani.

Pe lângă cioplitul în lemn predat personal de maestrul Apalaghiei, cei mici, în special fetele vor învăța și tehnica adevăratului macrame dar și a împletiturilor din sfoară alături de cunoscuta Silvia Cozmâncă, președinta Asociației Meșterilor Populari din România.

În cadrul taberei a fost invitată și o renumită țesătoare la ghergef din Republica Moldova.

Copii prezenți în tabăra din gospodăria meșterului Apalaghiei au fost numai ochi și urechi. Primesc emoționați acest bagaj cultural deosebit și sunt deciși să-l transmită mai departe pentru supraviețuirea identității naționale.

De altfel după terminarea taberei, elevii inițiați în meșteșugurile strămoșești își vor expune lucrările. În special cioplitorii în lemn sub coordonarea meșterului Apalaghiei vor realiza o frumoasă troiță, ce va fi expusă chiar în fața casei.

Directorul Școlii Populare de Artă din Botoșani spune însă că această misiune de transmitere și de promovare a valorilor tradiționale românești nu se va opri însă în ograda meșterului Apalaghiei. Acesta spune că vor fi inclusiv parteneriate în Republica Moldova și Ucraina dar mai ales în Franța.

Tabără de meșteșuguri tradiționale din satul Hulub a început astăzi și va continua pe parcursul a trei zile. Întreagul eveniment se va încheia cu o expoziție.

Citeste si:

Facebook Comments