Cele mai frumoase obiceiuri de iarnă păstrate la Vârfu Câmpului

Cele mai frumoase obiceiuri de iarnă păstrate la Vârfu Câmpului

În județul Botoșani datinile moștenite din moști-strămoși sunt ocrotite cu sfințenie.

Iar cel mai bun exemplu îl reprezintă obiceiurile de iarnă păstrate și transmise din generație în generație la Vârfu Câmpului. De sute de ani, în cătunul Dobrinăuți-Hapăi, o comunitate veche de când lumea, gospodarul satului este urat și colindat de tineri îmbrăcați în costume naționale acompaniați de muzicanți dar și de bande de mascați cu dansuri ritualice de la începutul mileniilor.

Somax Tv vă prezintă un crâmpei din farmecul tradițiilor și obiceiurilor străvechi păstrate la Vârfu Câmpului.

Când vine luna decembrie, în cătunul Dobrinăuți-Hapăi, o așezare veche de răzeși din comuna Vârfu Câmpului, Dinu Achiței, un gospodar de frunte al satului se pregătește să primească colindătorii așa cum a învățat de la toți înaintașii, din generație în generație.

Își primenește casa, scoate colacii, sarmale și vinul la poartă și așteaptă să vină alaiul de colindătri și urători.

Deși mai sunt câteva săptămâni până la Crăciun și Anul Nou, alaiul costumat de sărbătoare, din cinci sate se pornește pe ulițele cătunului către casa gospodarului. Ca în poveștile bunicilor, copiii deschid cortegiul de urători în costume populare și cocoțați în trăsuri trase de cai voinici de la munte. Nu lipsesc nici muzicanții care îi zic cu foc din instrumente anunțând sosirea urătorilor.

Imediat bătătura gospodăriei s-a umplut cu urși, căiuți,capre și colindători de tot felul. Gospodarii bine pregătiți au așteptat urările de bine cu dulciuri făcute în casă și colaci.

Colindele au fost urmate de un adevărat regal al tradițiilor de Anul Nou specifice zonei Vârfu Câmpului.

Pentru Dinu Achiței, sosirea colindătorilor este o mare onoare dar și o obligație strămoșească de a-i omeni și primi în bătătură.

Urătorii și colindătorii au fost însoțiți și de primarul comunei, Maria Huțu. Edilul spune că Vârfu Câmpului este un adevărat leagăn al păstrării tradițiilor strămoșești.

De altfel și pentru tinerii din comună este o mare onoare să îmbrace costumele naționale și să învețe obiceiurile de iarnă ale strămoșilor. Majoritatea nici nu-și pot imagina sărbătorile fără aceste tradiții.

Majoritatea urătorilor fac parte din ansamblul artistic al comunei Vârfu Câmpului, dedicat păstrării și perpetuării tradițiilor autentice din acestă zonă. De altfel în fiecare iarnă, ulițele cătunelor răsună ca acum multe veacuri de cântecele și strigătele de bucurie ale tinerilor colindători.

 

Citeste si:

Facebook Comments